Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in Mayıs'ta beklentinin altında ticaret, enflasyon ve kredi rakamları açıklayarak, daha zayıf küresel ve yerel talep sinyali vermesinin ardından Çinli liderler, daha yavaş ve daha sürdürülebilir bir büyüme için kısa vadeli teşvik çözümlerinde zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Çin'in sanayi üretici yıllık bazda yüzde 9.2'nin altında büyürken, fabrika çıkış  fiyatları 15. ayında da düştü. Sabit getirili varlık yatırımındaki büyüme daha ılımlı bir hâle gelir ve yeni yuan kredileri düşerken, ihracat kazançları, sahte ticaret faturaları yasağının ardından 10 ayın en düşüğüne geriledi.

Veriler ilk çeyrek büyümesindeki beklenmedik yavaşlamanın ardından Çin Başkanı Xi Jinping ve Başbakanı Li Keqiang'ın büyümeyi desteklemeleri yönündeki baskıları artırdı. Rakamlar para politikasını gevşetme ve daha fazla harcamanın onaylanmasını gerektirse de,  artan konut fiyatları, finansal riskler ve aşırı kapasite kullanımından ötürü hükümetin alanı sınırlı.

Mayıs'taki verilerin Çinli liderleri ve merkez bankasını büyüme ve enflasyon konularını yeniden düşünmek zorunda bırakacağını söyleyerek, liderlerin büyüme konusunda fazla iyimser, enflasyon konusunda da aşırı endişeli olduğuna dikkat çeken Mizuho Securities Asia Ltd.'ın baş Asya ekonomistlerinden Shen Jianguang, bunun Çinli liderlerin önündeki bir reform istekliliği sınavı olduğunu ifade etti.

Çin'in komşusu Japonya'da merkez bankası Nisan'da öngörülmedik bir parasal genişleme açıkladı ve ülke ilk çeyrek büyümesini yukarı yönlü revize etti.