Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, Borsasının 2007'den bu yana yüzde 83 düşmesinin ardından MSCI Endeksi'ndeki gelişmiş piyasa statüsünü kaybeden ilk ülke oldu.

MSCI Inc., Yunanistan'ın, varlıklarında borçlanma ve kredi faaliyetleri, açığa satışlar ve transfer yapılabilirlik kriterlerini tutturmakta başarısız kaldığını söyledi. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gelişen piyasalar statüsüne yükseltilirken, Morocco "sınır" kategorisine indirildi. New York'Taki MSCI, Güney Kore ve Tayvan'ı gelişen piyasa olarak sabit bırakırken, Çin'in yerli endekslerinde işlem gören hisseleri de gelişen kategorisine dahil etmek için izlemeye aldı.

Borç krizinin etkisiyle Nisan 2010'dan bu yana tahvil piyasalarına girişi olmayan Yunanistan, halkın emeklilik maaşı ve ücret kesintilerine karşıtlığının vaad edilen ekonomik reformların rotasını bozsa da bugüne kadar AB'den 2 kurtarma paketi aldı. Yunanistan'ın ASE Endeksi, Ekim 2007'den bu yana dünyanın en kötü 2. performansına sahip endeksi oldu.

"Paranın yeniden güvenli limanlara yöneldiğini görüyoruz ve MSCI kararı da bunu kızıştırıyor" yorumunda bulunan Huntington Asset Advisors'ın yatırım yöneticilerinden Peter Sorrentino, Yunanistan'ın indiriminin, Avrupa'daki krizin henüz sonlanmadığını gösterdiğini söyledi.

MSCI aynı transgerler, endeks dışı işlemler, ödünç hisse işlemleri ve açığa satışlardaki sıkılaştırmaların, ülkenin tam fonksiyonel bir piyasaya sahip olmasını engellediği gerekçesiyle Yunanistan'ı Haziran 2012'de değerlendirmeye almıştı.