Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, yatırımcıların yüksek tahvil faizlerinin hisseler üzerindeki etkisini değerlendirmesiyle yükselerek, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin iki günlük kayıplarını telafi edeceği sinyallerini verdi.

Rambus Inc., SK Hynix Inc. ile giriştiği patent davasını çözüme kavuşturmasının ardından Avrupa işlemlerinde yüzde 9.1 değer kazandı. KFC ve Pizza Hut gıda zincirlerinin sahibi olan Yum! Brands Inc., Çin satışlarında yüzde 19 gerileme yaşadığını açıkladıktan sonra yüzde 1.5 geriledi.

S&P 500 Haziran vadeli endeksi yüzde 0.5 yükselerek New York saati ile 07:06'da 1,636 puan oldu. Endeks, Fed'in parasal genişlemeyi kısacağı söylentileri arasında 10 ve 30 yıl vadeli ABD tahvillerinin 14 ayın en yükseğine gelmesi ile 21 Mayıs'ta ulaştığı en yüksek seviyeden sonra bugüne kadar yüzde 2.6 geriledi. Dow Jones vadeli kontratları 76 puan, yani yüzde 0.5, artarak 15,214 puana ulaştı.

Londra'da bulunan Robert W. Baird & Co.'nun ABD kurumsal satışları şefi Patrick Spencer, "Tahvil faizleri yükseliyor çünkü ekonomi giderek sağlıklı bir hâl alıyor ve yatırımcılar daha da iyimserleşiyorlar. Bu, hisseler için iyi bir durum. Normalleşen bir çevrede beklenen şey, hisse piyasalarında artış ve ekonominin toparlanmasıyla tahvil faizlerinde yükselme olmasıdır" yorumunu yaptı.

Avrupa'da, sanayi üretimi Nisan ayında beklenmedik şekilde artış göstererek, Euro Bölgesi ekonomisinin rekor uzunluktaki durgunluk döneminden kurtulmaya başladığının sinyallerini vermişti. İngiltere işsizlik başvuruları da Mayıs ayında ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla düşmüş ve işsizlikle ilgili daha geniş ölçümlerde de gerileme görülmüştü.