Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Bankası'nın küresel ekonomik büyümeye yönelik beklentisini düşürmesi ve hisselerde yaşanan gerilemenin yatırımcıları daha güvenli varlıklara yönlendirmesiyle Alman tahvilleri yükselerek 10 yıllıkları üst üste 3. gün ilerletti.

Fransız ve Hollanda tahvilleri de Fed'in parasal genişlemeyi azaltacağı söylentileriyle yükseldi. Portekiz ve Yunan tahvilleri yüksek getirili varlıklara olan talebin düşmesiyle geriledi. İtalyan tahvilleri ülkenin 7.83 milyar euroluk tahvil satışı yapmasının ardından yükseldi.

Utrecht'te bulunan Rabobank Nederland kıdemli piyasa ekonomisti Elwin de Groot, "Risk almama eğilimi o kadar yüksek ki AAA bölgelerinin faizlerinde bile düşüş görüyoruz. Başlangıçta aslında bu parasal genişlemenin yavaşlamasından ibaretti. Şimdiyse korku bunun ekonomik toparlanmayı bir noktada sekteye uğratacağı" açıklamasını yaptı.

10 yıllık Alman gösterge tahvil faizi 2 baz puan geriledi ve Londra saatiyle 11:43'te yüzde 1.56 oldu. 11 Haziran'da yüzde 1.66'ya kadar tırmanan faizler 20 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Mayıs 2023 vadeli yüzde 1.5'lik tahvilin fiyatı 0.21 yükselerek 99.435 oldu.

10 yıllık Fransız tahvil faizleri ise 2 baz puan geriledi ve yüzde 2.18 oldu. Benzer vadeli Hollanda tahvil faiz oranları ise 2 baz puanlık düşüşün ardından yüzde 1.95'e geriledi.