Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel piyasalarda günün özeti

Küresel piyasalarda günün özeti

BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz

Giriş: 13 Haziran 2013, Perşembe 21:54
Güncelleme: 13 Haziran 2013, Perşembe 21:55

-Dünya Bankası küresel büyüme tahminini düşürdü

Dünya Bankası, Çin'den Brezilya'ya önde gelen gelişmekte olan ülkelerdeki beklenenin üzerinde yavaşlama ve bütçe kesintileri ile yatırımcı güveninin azalmasının Avrupa'daki daralmayı derinleştirmesiyle küresel büyüme tahminini aşağı çekti.

Banka, bugün açıkladığı raporunda dünya ekonomisinin bu yılki büyüme tahminini Ocak'taki yüzde 2.4 beklentisinin ve geçtiğimiz yılki yüzde 2.3'ün altına indirdi. Dünya bankası gelişmekte olan ülkelere ait tahminlerini düşürürken, Euro Bölgesi gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 0.6 daralacağını öngördü. Banka, ABD ve Japonya'nın büyüme tahminlerini ise mali ve parasal teşvikleri gerekçe göstererek yükseltti.

-ABD hisseleri "veriler" ile yükseldi

ABD hisseleri, beklenenden iyi gelen ekonomik veriler ve medya ile gıda sektöründeki kazançlarla yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin üç günlük düşüşünü durdurdu.

S&P 500 Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.3'lük gerilemesinin ardından, yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 11:16'da 1,616.19 puana geldi. Dow Jones endeksi 33.79 puan, yani yüzde 0.2 artışla 15,029.02 puan oldu. Yine aynı saatlerde, S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 12 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri yatay seyretti

Avrupa hisseleri beklenenden daha iyi çıkan ABD perakende satış verilerinin bu yıl gerçekleşen rallinin kâr görünümünün anormal üzerine çıktığı söylentilerini dengelemesiyle yatay bir seyir izledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düşerek 290.51 puandan kapandı ve erken saatlerdeki yüzde 1.7'ye varan yükselişini sildi. Endeks, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta istikrarlı ekonomik veriler gelmesi halinde parasal genişlemeyi azaltabileceklerini dile getirmesinden bu yana yüzde 6.5 geriledi.

-Altın "veriler" sonrası geriledi

Altın fiyatları ABD işsizlik başvurularının beklenenden düşük gelmesinin Fed'in üzerindeki teşvikleri sürdürme baskısını gevşetmesi sonrasında geriledi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.8 düşerek New York saati ile 10:53'te ons başına 1,381.10 dolardan işlem gördü. 60 günlük volatilite yüzde 28.85 olarak Aralık 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Altın işlem hacmi, son 100 gün ortalamasının yüzde 36 aşağısında seyretti.

-ABD tahvilleri yükseliyor

ABD tahvilleri, Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminlerini kısması ile hisselerdeki düşüş sonrasında Japonya ve Almanya tahvilleriyle birlikte yükselerek, güvenli tahvillere olan talebin hızla artmasını sağladı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri iki baz puan, yani 0.02 yüzde puan, gerileyerek New York saati ile 09:11'de yüzde 2.21 oldu. Faizler erken saatlerde yedi baz puan kadar düşerek 6 Haziran'dan sonra en büyük düşüşü yaşadı.

-Petrol düşüşe devam etti

Batı Teksas petrolü, petrol talebinde düşüş olacağı spekülasyonunun, Orta Doğu'daki siyasi olayların arzı tehdit edebileceği endişelerine ağır basması sonucu, son dört günde üçüncü kez değer kaybetti.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü 86 sent düşerek varil başına 95.02 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 10:40'ta 95.50 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 13 altındaydı. Kontrat dün 50 sent yükselerek 7Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesi 95.88 dolara çıkmıştı.

-Gelişen piyasalar endeksi çok sert düştü

Yatırımcıların parasal teşviklerin azaltılma ihtimalini değerlendirmesi ve Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminini indirmesinin ardından gelişen piyasalar endeksi 10 ayın en düşüğüne indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.9 kayıpla 936.56 puana gerileyerek, 26 Temmuz'dan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. Dünya Bankası küresel büyüme tahminini yüzde 2.4'ten yüzde 2.2'ye indirdi. Çin'in büyüme görünümü de yüzde 8.4'ten yüzde 7.7'ye düşürüldü.

-Piyasalarda "Dünya Bankası" etkisi

Dünya Bankası'nın büyümeye yönelik tahminlerini düşürmesiyle küresel hisseler gerileme yaşarken Asya'da gösterge endeks bir düzeltmeye doğru yol aldı. Yen dolar karşısında son iki ayın en güçlü seviyesine doğru yükseldi, petrol değer kaybetti.

MSCI Tüm Dünya Ülkeleri Endeksi yüzde 0.8 gerileyerek Londra saatiyle 08:18'de 1,146.68 puan oldu, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.5 düşerek bu yılki kazançlarını geri vermiş oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.6 düştü, Japonya Topix Endeksi ise yüzde 4.8'lik bir iniş gerçekleştirdi. Yen diğer büyük para birimleri karşısında en az yüzde 1.6 yükselirken, dolar karşısında da 93.79 seviyesine yükseldi. S&P GSCI emtia endeksi ise yüzde 0.6 kayıp yaşarken, Yeni Zelanda doları yüzde 0.8 zayıfladı.

Dünya Bankası'nın büyümeye yönelik tahminlerini düşürmesiyle küresel hisseler gerileme yaşarken Asya'da gösterge endeks bir düzeltmeye doğru yol aldı. Yen dolar karşısında son iki ayın en güçlü seviyesine doğru yükseldi, petrol değer kaybetti.Piyasalarda "Dünya Bankası" etkisi