Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gezi Parkı görüşmelerinde "pozitif" ton hakim

Gezi Parkı görüşmelerinde "pozitif" ton hakim

Başbakan Erdoğan'ın sanatçılar ve Taksim Dayanışması heyeti ile yaptığı görüşmede "pozitif" beklentiler öne çıktı

Giriş: 14 Haziran 2013, Cuma 07:07
Güncelleme: 14 Haziran 2013, Cuma 07:07

Sanatçı Halit Ergenç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, artık herkesin rahat bir şekilde yatağında uyumasını ve bu gergin ortamın, sokaklarda olan olayların da nihayete ermesini istediğini söyledi.

Ergenç, Başbakan Erdoğan'ın sanatçılar ve Taksim Dayanışması heyetini kabulü sonrasında, Başbakanlık Resmi Konut önünde sanatçılar adına yaptığı açıklamada, oldukça uzun süren toplantıda, sürecin işleyişini, nasıl gördüklerini, kaygılarını, çözüm önerilerini dile getirdiklerini, Başbakan Erdoğan'ın da kendilerini dikkatle dinlediğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın, yargı sürecine saygılı olduklarını ve yargı haricinde davranmayacaklarını ifade ettiğini bildiren Ergenç, Başbakan'ın, yargı süreci sonunda kışla yapılmaması kararı çıkarsa buna uyacaklarını ve burayı park olarak düzenleyip, koruyacaklarını söylediğini ifade etti. Ergenç, yargı süreci sonunda olumlu sonuç çıkması durumunda ise halk oylamasına gitmeyi istediklerini söylediğini vurgulayarak, ''Dolayısıyla bu yargı sürecinin sonuna kadar zaten herhangi bir değişiklik olmayacaktır Gezi Parkı'nda. Bunun sonrasında artık orada bulunan arkadaşlarımızın evlerine dönmelerini istediklerini, bu süreci izlemelerini ve takip etmelerini istediklerini söylediler'' diye konuştu.

Ergenç, Başbakan Erdoğan'ın "artık herkesin rahat bir şekilde yatağında uyumasını ve bu gergin ortamın, sokaklarda olan olayların da nihayete ermesini istediklerini" söylediğini anlatarak, şöyle devam etti:

"En önemlisi bizim de gördüğümüz pek çok insanın şahit olduğu bu şiddet gösterileriyle ilgili bizler kendi sıkıntılarımızı, onlar da kendi sıkıntılarını dile getirdiler. Bu süreç içinde de kim şiddet gösterdiyse, talepleri de var, Sayın Bakanımızın da talepleri var. Dediler ki 'elinizde olan herhangi bir görüntü, herhangi bir delil ne varsa mutlaka bize ulaştırın. Taraf önemli değil, kimin kime şiddet uyguladığı söz konusu değildir. Her taraftan olabilir, biz bunun soruşturmasını başlattık, sonuna kadar da yürüteceğiz, size bu teminatı veriyoruz' dediler."

Sunay Akın ise "Özellikle bu süreci başından beri takip eden, demokratik yollarda çözüm üretmek için parka çıkan, yetkililerle görüşen, yani televizyonda seyretmek yerine demokrasiye emek harcayan bütün sanatçı arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Akın, bu görüşmeler sonucunda kendilerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sayın Abdurrahman Şen'e, Sayın Kadir Topbaş'a ulaştıklarını belirterek, "Sanmayın ki bu süreç sadece burada Sayın Başbakanımız ve Bakanlarımız ile yaptığımız saatler süren görüşmedir. Sayın Valimizle görüştük, bu arada Gezi Parkı'ndaki arkadaşlarımızla defalarca konuştuk, hep onların yanındaydık, hep onların dertlerini anlamaya çalıştık, bilgi topladık. Butün bu sürecin sonunda Sayın Başbakanımıza görüşmek istediğimizi ilettik, kabul ettiler" ifadesini kullandı.

"Bu gezi parkı sürecini oluşturan barışçıl demokrat yollar dışında hiçbir yol asla düşünmeyen çok değerli arkadaşlarımızla burada saatler süren bir toplantı yaptık. Kendi adıma çok mutlu ayrılıyorum" diyen Akın, şunları söyledi:

"Bundan sonra hepimizin beklediği, bütün insanımızın beklediği, bütün Türkiye'nin beklediği demokratik çözüm süreçlerinin zaten var olan bu süreçlerin altı iyice çizilmiştir, pekiştirilmiştir. Benim gönlümde yatan şu; buradan İstanbul'a giderek Gezi Parkı'ndaki arkadaşlarımızla hep beraber, bu sefer sanatımızla, şiirlerimizle, şarkılarımızla, belgesellerimizle, bu işi demokratik anlamıyla bir yerde bir finale, bir taçlandırmaya getirmek. Bütün bu hukuk süreci zaten sürüyor, Taksim Parkı, parktır, bu süreçte zaten kendi adını almıştır."

Akın, bundan sonra bu sürecin tahlillerinin medya üzerinden yapılacağını umduğunu bildirerek, "O apayrı ve uzun bir süreçtir, biz şu anda özellikle can güvenliği açısından Gezi Parkı'ndaki arkadaşlarımızın teminatı ve bütün olayların başlangıcı olan çevreci yaklaşımın kazanımlarıyla buradan ayrıldığımızı düşünüyorum. Demokratik bir sürecin başladığına inanıyorum. Ondan sonrası artık bütün görüş bildiren değerli insanlara ait olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Buradan çıkan pozitif yönlü yaklaşımı değerlendirmelerini bekliyoruz"-

Taksim Dayanışması sekreteryası adına konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da 17 gündür Gezi Parkı ile başlayan "çevre hakkı ve demokrasi mücadelesi"nin Türkiye'de büyük bir iz bıraktığını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a günlerdir ifade ettikleri değerlendirmelerini bugün yeniden sunduklarını söyledi.

Kahraman, Başbakan Erdoğan'ın, yargı sürecinin sonunu bekleyip, ardından sonuca göre halk oylamasına gitmek istediklerini ilettiğini ifade ederek, "Sayın Başbakan, oylama sonucunda park olarak kalmasının tercih edilmesi halinde, yani vatandaşlarımız, İstanbullular bu alanın park alanı olarak kalmasını tercih ettiklerinde bu karara uyacaklarını ifade ettiler. Bu aşamada, öncelikle yargı nihai kararını verene kadar projenin uygulamaya geçilmeyeceğini ifade etmesi Sayın Başbakanın, bu gecenin olumlu sonucudur" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın, güvenlik kuvvetlerinin ölçüsüz ve kuralsız güç kullanımı konusunda soruşturmaların süreceğini, gereken önlemlerin alınacağını bildirdiğini anlatan Kahraman, "Başbakanımızın, tarafımıza yapılan açıklamalarını, ülkemizin tüm kamuoyunun, Gezi sakinlerinin takdirine bırakıyoruz. Buradan çıkan pozitif yönlü yaklaşımı değerlendirmelerini bekliyoruz. Biz, bugün burada hala da süren bu sürecin ve Sayın Başbakanın bizlere ifade etmiş oldukları bu sözlerin takipçisi olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

-"Pozitif yönlü sözler"-

Kahraman, bir gazetecinin, "Bu sözler eylemin bitmesi için yeterli midir sizin için" yönündeki sorusuna, "Bu sözler pozitif yönlü sözlerdir. Pozitif yönlü bu sözlerin arkadaşlarımızın da pozitif olarak değerlendireceklerini bizler buradan düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, "Siz parktan çekilecek misiniz kendi adınıza, yargı süreci bitene kadar en azından" sorusuna karşılık Kahraman, "Şu anda Gezi Parkı'nın park olarak kalması açıktır. Gezi Parkı, yargı süreci tamamlanana kadar park olarak kalacaktır. Yargıdan bir iptal kararı çıkması halinde Başbakanımızın ifade ettiği gibi park olarak kalmaya devam edecektir. Bu süreç açıktır" değerlendirmesinde bulundu.

Kahraman, eylemcilerin parktan bu geceden itibaren çekilip çekilmeyeceği yönündeki sorusu üzerine, buradan Gezi Parkı'na gidip durumu değerlendireceklerini söyledi. Kahraman, "Yarın akşam da bu yönde bir etkinlik yaparak, eğer bu yönde bir şey oluşursa arkadaşlarımızın takdirine bırakarak..." ifadesini kullandı.

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu da konunun, bir parka, yaşam alanına duyarlılıkla başladığını belirterek, "Burada söylenenleri değerli yurttaşlarımız, Gezi Parkı ve Taksim Meydanı'ndaki duyarlı insanlar değerlendireceklerdir. Nasıl ki kendilerine karşı uygulanan bir şiddetle bir toplumsal duyarlılığı harekete geçirmişlerse kendilerine karşı bir olumlu öneri üretilmesini de aynı duyarlılık içinde değerlendireceklerdir. Nitekim, yarın akşam bu konuda Taksim Gezi Parkı ve meydanında bir buluşma gerçekleştirilecek. Burada, yurttaşlar kendi kararlarını vereceklerdir" dedi.

Bir gazetecinin, "Sizce bu eylem artık bitirilmeli midir" yönündeki sorusu üzerine Muhcu, "Meydanlar, toplumun demokratik ve barışçıl taleplerini özgürce, hiçbir sınır olmadan dile getirdikleri alanlardır. Dolayısıyla demokratik taleplerin bitirilmesi, sonlandırılması diye bir yaklaşım yerine yurttaşların bu haklarını kullanmalarını güvence altına almasından söz edebiliriz" diye konuştu.

Tayfun Kahraman ise bu süreçte 4 ölüm gerçekleştiğini ve ölümlerin acısını hala hissettiklerini belirterek, "Yarınki etkinliğimiz bir şenlik olmayacaktır. Yarınki etkinliğimiz bu arkadaşlarımızı anma, yaralı arkadaşlarımızla dayanışma etkinliği olacaktır" yorumunda bulundu.