Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçi piyasalarda, haftasonu gerçekleşen Gezi Parkı kaynaklı olaylardan dolayı tedirginlik sürüyor.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) endeksi haftaya cuma günü kapanışına göre 1.414,94 puanlık düşüşle 78.596,16 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,77 oranında değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 1,69, holding endeksi yüzde 1,66 oranında düşüş kaydetti.

Dolar/TL yüzde 0.6 yükselişle 1.8678 seviyesine çıkarken, gösterge tahvilin faizi yüzde 6.51 seviyesine yükseldi. Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi haftanın ilk işlem gününe yükselişle, yüzde 6,51 seviyesinden başladı.

Yurt içi bono tahvil piyasasında Cuma günü "Gezi parkı odaklı gelişmeler"de azalan siyasi tansiyonun ve küresel piyasalardaki toparlanmanın etkisiyle gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi haftayı yüzde 6,21 seviyesinden tamamlamıştı.

Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulunan Expres Invest Başekonomisti Özlem Derici, geçen hafta siyasi alandaki yumuşamadan dolayı, piyasaların haftayı alıcılı e iyimser kapadığını, ancak haftasonu gerçekleşen olaylar ve açıklamalar ile birlikte, tedirginliğin sürdüğünü söyledi. Açıklamalara duyarlı bişr seyrin görüleceğini kaydeden Derici, Fed ve PPK haftası olması dolayısıyla temkin bir piyasa görüleceğini sözlerine ekledi.

ATIG Menkul Değerler FX ve Türev Piyasalar Müdürü Yalçık KArapınar, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, volatilitenin devam edeceğini ve toz duman dağılana kadr tahmin yapmanın güç olduğunu kaydetti. Kurun sabah yukarı açıldığını ve sonra durulduğunu kaydeden Karapınar, haber akışının izleneceğini belirtti.

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taenr Özarslan, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, Cuma günü, Gezi Parkı için yargı kararının bekleneceği ve referandum yapılacağı açıklaması ile gerginliğin azalmasından dolayı Borsa'ya alımlar geldiğini, ancak bu alımların yabancıların olmamasından dolayı altının boş olduğunu ve düşük fiyatlardan giren yerli yatırımcılardan kaynaklandığını söyledi. Özarslan, haftasonu siyasi gerginliğin artmasından dolayı, bir miktar aşağı hareketin mümkün olduğunu, ancak iki hafta öncesinin havasının olmadığını belirtti. Özarslan, Fed'in teşvikleri azaltacağı beklentisi ile gelişen piyasalardan da çıkışların olduğunu sözlerine ekledi.