Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York bölgesi imalatçıları arasındaki güven duygusu siparişler, satışlar ve istihdamın gerilemesine rağmen Haziran ayında yükseldi.

Federal Reserve Bank of New York genel ekonomik endeksi bu ay Mart'tan bu yana en yüksek seviye olan 7.8'e yükseldi. Mayıs ayında bu rakam eksi 1.4 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tahmin medyanı sıfır olarak gerçekleşti.

New York Fed imalat sanayii endeksi genel olarak sektördeki güven duygusunun nasıl olduğuna dair sinyaller verirken, ekonominin gücünü belirleyen temel faktörlerden farklı hesaplanıyor. Firmalar ise bu yıl devreye giren harcama kesintileri ve artan vergilerin ardından ekipman alımına ara vermiş durumdalar. İmalatçılar aynı zamanda Avrupa'da devam eden kriz ve Çin'de yaşanan yavaşlamadan da olumsuz etkilenmiş durumdalar.

RDQ Economics şef ekonomisti John Ryding, "İmalat, ekonominin yavaş kısımlarından biri oldu. Tüketiciler kendi paylarına düşeni yapıyor. Elimizde olmayan şey şu an firma yatırımları, o da şu anlık donuk" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri eksi 5 ile 10 arasında değişiklik gösterdi.

Empire State yeni sipariş göstergesi ise Haziran ayında eksi 6.7'ye gerileyerek 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Sipariş göstergeleri eksi 11.8'e geriledi ve 4 yılın en zayıf noktasına indi. Fabrika istihdamına yönelik bir gösterge ise sıfıra düştü ve Ocak ayından bu yana en zayıf seviyeyi gördü.