Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvilleri, yatırımcılar tarafından ABD ekonomisinin Fed'in borçlanma maliyetini düşük tutmak amacıyla tahvil alımlarını düşürebileceği kadar güçlü olup olmadığının fiyatlanmasıyla büyük bir değişikliğe uğramadı.

Otuz yıl vadeli tahviller, New York Fed imalat sanayii endeksinin yükselmesi ile hafif bir düşüş yaşadı. Politika yapıcıların tahvil alımlarını düşürmeye yönelik adımlar attığına dair şüpheli söylentiler oluşmasıyla, 10 yıllık tahvil faizlerinin 14 ayın en yükseğinden gerilemesi sonrasında, Fed yarın toplanacak ve toplantı iki gün sürecek. IMF, piyasaların süreçten olumsuz etkilenmemesi adına merkez bankasını çıkış stratejisini yönetirken dikkatli olması konusunda uyarmıştı. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, geçen ay içerisinde eğer istihdamda istikrarlı bir gelişme sağlanırsa merkez bankasının alımları düşürebileceğini söylemişti.

CIBC World markets Corp. tahvil işlem direktörü Tom Tucci, "Piyasanın eğilimi, Bernanke'nin Fed'in faiz oranlarını arttırmamasını destekleyeceği durumu yönünde. İnsanlar Fed'in bakış açısını bekliyorlar, çünkü bakış açısı ile en azından ne zaman azaltmaya gidecekleri arasında bir bağ kuracaklar" yorumunu yaptı.

10 yıl vadeli gösterge tahvil faizleri New York saati ile 08:45'te yüzde 2.12 oldu. Mayıs 2023 vadeli 1.75'lik tahvilin fiyatı 1/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 31 sent, artarak 96 21/32 oldu. Faiz 11 Haziran'da 2.29 seviyesine gelerek Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Otuz yıllık tahvil faizleri 2 baz puan kadar, yani 0.02 yüzde puan, artarak 3.32 oldu.