Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de doğrudan yabancı yatırımlar Mayıs'ta 4 ayın en düşük sıçramasını yaparak, büyümenin yavaşladığı sinyallerine yeni bir kanıt daha sundu.

Ticaret Bakanlığı, ülkeye giren finansal dışı yatırımların Nisan'daki yüzde 0.4'lük sıçramanın ardından Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 0.3 artarak 9.26 milyar dolara çıktığını açıkladı. Çin'de dışa çıkan yatırımlar yılın ilk 5 ayında yüzde 20 artarak 34.3 milyar dolar hacime ulaştı. Sınırdışı yatırımlar Ocak-Nisan döneminde yüzde 27.4 yükselmişti.

veriler, ihracat, sanayi üretimi ve kredi büyümesinin hız kesmesiyle sermaye girişinin geçtiğimiz ay azaldığını gösteren rakamları takip etti. Morgan Stanley'den Barclays Plc'ye birçok yatırım bankasının 2013 büyüme tahminlerini indirmesiyle bu çeyrekteki ekonomik sıçrama beklentileri düşüyor.

Credit Agricole CIB'nin kıdemli ekonomist ve stratejisti Dariusz Kowalczyk, gelişmiş piyasalar toparlanırken, Çin'in büyümesinin yavaşladığına ve Çİn'in artık düşük katma değer imaları için ideal yer olmadığına dikkat çekti.

Çin'in devlet kontrolündeki Dau Tu gazetesi, dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi Güney Kore'deki Samsung Electronics Co. Vietnam'daki Bac Ninh eyaletindeki yatırımlarını 1 milyar dolar artırabileceğini söyledi.

Çin Başbakanı Li Keqiang, devletin ekonomideki rolünü azaltmaya çalışırken, Pekin hükümeti yabancı yatırımcılardan sermaye çekmek için yeni düzenlemeler getirmeye çalışıyor. Çİn Ticaret Bakanlığı'nın doğrudan yabancı yatırım birimi direktör yardımcısı Huang Feng, 4 Haziran'da bakanlığın proje denetimlerinin 2005'teki 3,000'lerden 2012'de 100'lere kadar gerilediğini açıklamıştı.