Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in teşvikleri daraltmaya ne zaman başlayabileceğine ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşırken, yen zayıfladı. ABD, İngiltere ve Almanya tahvilleri değer kaybederken, Avrupa hisse senetleri fazla değişmedi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2 yükselerek, New York saati ile 09:44'te, 1,641.95 puana çıktı. Stoxx Europe 600 Endeksi kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı ve işlem hacmi son 30 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 18 altındaydı. Japonya para birimi yen dolar karşısında yüzde 1 düşerek 95.44 seviyesine geldi. İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan yükselerek yüzde 2.14'e çıakrken, aynı vadeli Almanya tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 1.57'ye ve ABD 10 yıllıklarının faizi iki baz puanlık çıkışla yüzde 2.21'e ulaştı. Nikel metallerdeki düşüşe öncülük etti.

Fed'in iki gün sürecek olan politika toplantısı bugün başlıyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada, istihdam görünümünün sürekli bir iyileşme göstermesi durumunda, parasal teşviklerin daraltılabileceğini söylemişti. ABD'de konut başlangıçları Mayıs ayında yükseldi tüketici fiyatları beklenenin altında arttı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, politika yapıcıların ilave standard dışı para politikası araçları üzerinde düşündüğünü belirtti.

Elmira, New York'ta Chemung Canal Trust Co.'nun kıdemli yatırım yetkilisi Tom Wirth, "Herkes Fed'in ne söylemek zorunda kaldığını duymayı bekliyor," dedi ve "Eğer Fed teşvikleri daha önce kısacağını söylerse, piyasada korku olacak ve hisse senetlerinde bir süre düşüş olacak. Teşviklerin azaltılmasının sonuçlarını görmek ihtiyacındayız. Eğer ekonomi, Fed varlık alımları olmaksızın büyümesini sürdürürse, boğa piyasasındaki bir sonraki yukarı hareketi göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

(17:30'da güncellendi)