Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) otomobil satışları resesyonun yol açtığı yükselen işsizlikten dolayı gerileyen taleple beraber Mayıs ayında son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinde satışlar yüzde 5.9 düşerek 1.11 milyondan yıllık 1.04 milyona geriledi ve 1993 yılından bu yana en düşük seviyeye indi. Bu düşüş Nisan ayında gerçekleşen ve 19 ayın ilk artışı olan yüzde 1.7'nin sonrasına denk geliyor.

İşsizlik oranı euroyu kullanan 17 ülkede Nisan ayında rekor seviye olan yüzde 12.2'ye yükselirken, imalat Mayıs ayında gerilemeye devam ederek düşüşü 2 yıla genişletti. Otomobil sektörü yetkilileri Avrupa'da pazarın 2013 yılında üst üste 6. yıl daralmasını beklerken, muhtemel bir toparlanmanın bu yılın son çeyreğinde başlayabileceğini dile getirdi.

Frankfurt merkezli Macquarie Group Ltd. analisti Jens Schattner, "Kimse otomobil almıyor ve iyimser olmak için pek bir sebep yok. Siparişlerde herhangi bir toparlanma en azından 3. çeyreğin sonuna kadar başlamaz" yorumunu yaptı.

Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi Peugeot'nun otomobil satışları Mayıs ayında yüzde 13 düştü. Satışlar Renault için yüzde 10, GM ve Fiat için ise yüzde 11 geriledi.