Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doğrudan yabancı yatırım verisinin Çin ekonomisinin yavaşladığı endişelerini artırması ve para piyasası oranlarının sıçramasıyla Çin Borsası düştü.

PetroChina Cor. ve Jiangxi Copper Co., ülkeye giren yatırımların yavaşladığını gösteren raporun sonrasında enerji ve metal üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. China Securities Journal'in yavaşlamanın kötüleşmesi hâlinde merkez bankasının faiz indirebileceğini söylemesi ve Credit Agricole SA'nın likiditeki sıkılaşmadan ötürü bankaların zorunlu karşılıklarında indirim öngörmesinin ardından Ping An Bank Co. yüzde 2.8 değerlendi; Gree Electric Appliances Inc. de 1 ayın en büyük sıçramasını yaptı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 2,151.19 puana geriledi; CSI 300 Endeksi ise değer kaybeden hisselerin daha çok olmasına rağmen yüzde 0.3 kazançla 2,411.69 puana yükseldi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 düştü. Bloomberg China-US Endeksi dün yüzde 1.9 sıçradı.

Ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin hisseleri destekleyen faktörleri gölgelediğini söyleyen Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Haidong, son 2 haftada çok fazla düşmesinin ardından teknik sıçramanın gerektiğini belirtti.

Şanghay endeksi 6 Şubat'ta kaydettiği bu yılın en yükseğinden, sanayi üretimi ve ihracat rakamlarının beklentinin altında kalmasıyla ekonominin yavaşladığı endişelerinin ortaya çıkması üzerine yüzde 12 düştü. Endeks 12 aylık tahmini kazançlarının 8.9 katından işlem görerek, 3 yıllık ortalaması olan 10.8'in altına işaret etti.