Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük altın alıcısı Hindistan'da bir yetkilinin açıklamasına göre rekor cari açığın azaltılması adına ülkenin altın ithalatını düşürmek amacıyla yeni önlemler alabileceğini belirtti.

Ekonomik İşler Sekreteri Arvind Mayaram Bloomberg'e verdiği bir röportajda "Konu altın ithalatına geldiğinde yapabileceğimiz şeyler henüz bitmedi. Eğer gerekirse ilave önlemler alınabilir ve bunlar da zamanı geldiğinde göz önüne alınacaktır" ifadelerini kullandı.

Hindistan, cari açığın büyümesine katkıda bulunan ve para birimini zayıflatan altının ithalatına yönelik daha önce bir vergi uygulamasına gitmişti. Hindistan rupisi dün merkez bankasının faiz oranlarını değiştirmemesinin ardından son bor haftanın en sert düşüşünü yaşadı. Rupi 11 Haziran'da dolar başına 58.9850 seviyesinden işlem görerek rekor düşük seviyeye dokunmuştu.

Öte yandan Hindistan'da maliye bakanı yabancı yatırımcıları çekmek için önlemleri artırırken, bu önlemler arasında bazı sektörlerde direkt yabancı yatırımını sağlayabilmek için belirli teşvikler de bulunuyor. Aynı zamanda Marayam, rupideki düşüşün "geçici" olduğunu dile getirdi.

Mayaram, "Daha uzun vadeli sermaye girişimini artırmak için biraz zorlamalıyız ve o yüzden FDI politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu yönde hızlı bir şekilde ilerlemeliyiz" ifadelerini kullandı.