Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yıldız: Kaya gazı için çalışmalar yapıyoruz

Yıldız: Kaya gazı için çalışmalar yapıyoruz

Enerji Bakanı Yıldız, "Biz de potansiyel gördüğümüz için çalışmalar yapıyoruz. Ankara, Konya ve Nevşehir bölgesinde kaya gazı potansiyelinin olduğundan bahsedildi" dedi

Giriş: 18 Haziran 2013, Salı 11:35
Güncelleme: 19 Haziran 2013, Çarşamba 08:26

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "2023 yılına kadar 12 milyar dolar her yıl ithal ettiğimiz doğalgazdan bir kesinti öngörüyoruz. Onun yerine yerli kaynaklardan imalat yapmayı düşünüyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, Seyitömer Termik Santrali'nin Çelikler Holding'e devri için Rixos Otel'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirmesinin tamamlandığını ve üretim şirketleriyle ilgili yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

Bu yıl ve 2014'te üretim şirketleriyle ilgili çok ciddi mesafe kat edileceğini dile getiren Yıldız, 10 yıl önce açıkladıkları politikalarda, kamunun yatırımlarını azalttığı ama özel sektörün daha fazla yatırım yaptığı aynı zamanda eğitim, sağlık, adalet gibi diğer sosyal alanlarda genel bütçeden payın arttığı bir yapıyı ortaya koyduklarını anımsattı.

Elektrik üretiminde özel sektörün payı yüzde 32 iken, kamunun payının bu noktaya geldiğine işaret eden Yıldız, bunun yılda yaklaşık 8-10 milyar liralık yatırım anlamına geldiğini vurguladı.

Türkiye'de 2002 yılının kasım ayından bu yana oluşturulan siyasi istikrara sürekli tehditler olduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

"Biz buna hazırlıksız değiliz. Ekonomi enflasyonla, döviz fiyatlarıyla, 2003 yılı başında 1 Mart tezkeresiyle, paradan 6 sıfırın atılmasıyla her yaptığımız işlemin ülke için tehdit oluşturduğu söylendi ama bir bir tüm bu badireleri atlattık. En son geldiğimiz noktada artık ağacın arkasından yapılan politikaların da bir tarafa bırakıldığı, bırakılmak zorunda kalındığı bir noktaya geldik.

Artık ağaçlar da aradan çekilmiştir. Herkes söyleyeceğini söylemiştir ve Türkiye'nin 11 yılda çeşitli zorluklarla elde ettiği istikrarı 11 günde feda etmeye hiç niyeti yoktur. Bütün bu yaptığımız törenler... Şaka değil 2 milyar 250 bin dolarlık bir paradan söz ediyoruz. Bugün Türkiye'nin 2012'de enerjideki büyüme hızı Avrupa'daki bazı ülkelerin 6-7 yılık büyüme hızlarına denk geliyor. Bu çok önemli bir şey. Her yıl Türkiye kendisinden daha küçük bir ülkeyi yalnızca büyüme rakamları itibariyle Türkiye'ye ekliyor. Türkiye böyle bir büyüme hızına sahip."

Değişirken büyümeyi halkın desteğiyle hayata geçirdiklerini vurgulayan Yıldız, katıldıkları uluslararası toplantılarda bu büyüme rakamlarının nasıl yakalandığı yönündeki sorularla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

Türkiye'nin doğalgaz ithalatını azaltma ve yerli kaynakları kullanmayla ilgili ciddi bir hareket içinde olduğunu ifade eden Yıldız, elde edilen bütün kömür rezervlerini hayata geçirdiklerini, Tufanbeyli'de, Soma'da, Tunçbilek'te, Bingöl Karlıova'da ihaleler yaptıkları ve ihalelere rağbetin çok fazla olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, "Sonuçta 2023 yılına kadar 12 milyar dolar her yıl ithal ettiğimiz doğalgazdan bir kesinti öngörüyoruz. Onun yerine yerli kaynaklardan imalat yapmayı düşünüyoruz" dedi.

Türkiye'nin çok ciddi kömür rezervleri oluştuğuna işaret eden Yıldız, Konya Karapınar, Afyonkarahisar Dinar, Eskişehir Alpu'da bu yöndeki yatırımların devam edeceğini bildirdi.

Yıldız, doğalgazın enejideki kullanımını ve cari açığı azaltmaya dönük yatırımların devam edeceğini söyledi.

Kömür yatırımlarını çevreye rağmen değil, çevreyle yaptıklarını dile getiren Yıldız, Maden Yasası'nı yaparken zeytin ağaçlarının kesileceği yönünde eleştirelere hedef olduklarını ifade etti. Yıldız, "Biz iktidara geldiğimizde 91 milyon zeytin ağacıyla başlamışız, şu anda 162 milyon zeytin ağacı var Türkiye'de. Algıyla gerçeğin farklı olduğu bir Türkiye'yi istemiyoruz. Gerçek neyse o bilinsin. İbretle hatta hayretle izliyoruz ki uluslararası basın organlarından kendi kredibilitesini bozma pahasına da olsa yanlış haberler vermeye başladılar. Bu çok sık rastlanan birşey değil o yüzden biz Allaha güveniyoruz ve halkımızdan aldığımız destekle bu işleri devam ettiriyoruz. Niyetimiz yolumuza devam etmek ve halkımızın hak ettiği refah seviyesini sunmaktır" diye konuştu.

Yıldız, çevre faktörünü dikkate alarak kömür santrallerinin rehabilitasyonu için yaklaşık 1,5 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'deki kaya gazı potansiyeli ile ilgili, ''Sonuçlar bilimsel verilerle ortayla çıkmadan herhangi bir rakam telaffuz etmiyoruz. Gerek kuru kaya gazıyla alakalı gerekse diğer enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

Yıldız, Rixos Otel'de düzenlenen Seyitömer Termik Santrali'nin devrine ilişkin imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) yayımladığı rapora atıfta bulunarak, "Türkiye'de 100 yıllık kaya gazı var mı?" şeklindeki soru üzerine Bakan Yıldız, ''teknik çalışmalar yapılmadan rakam telaffuz edemeyeceklerini'' söyledi. Kaya gazı ile ilgili Türkiye'de büyük bir potansiyel olduğuna ilişkin ABD'nin çalışmaları olduğunu belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Biz de potansiyel gördüğümüz için çalışmalar yapıyoruz. Ankara, Konya ve Nevşehir bölgesinde kaya gazı potansiyelinin olduğundan bahsedildi. Diyarbakır'da şu anda 3 bin metreyi aşan, Shell ile beraber yaptığımız, bir sondaj çalışmamız başladı. Trakya'da da bu çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ama sondaj bitmeden, sonuçlar bilimsel verilerle ortayla çıkmadan herhangi bir rakam telaffuz etmiyoruz. Gerek kuru kaya gazıyla alakalı gerekse diğer enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.''

2023 yılına kadar her yıl 12 milyar dolarlık bir tasarrufun söz konusu olduğunu ifade eden Yıldız, bunun yenilenebilir kaynaklara kanalize edileceğini sözlerine ekledi.

AA