Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni Haziran ayında, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin toparlanma işaretleri gösterdiği bir ortamda, yükseldi.

Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, önümüzdeki altı aylık dönemdeki gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan yatırımcı ve analist beklentileri endeksinin, Mayıs ayındaki seviyesi olan 36.4'ten Haziran ayında 38.5'e çıktığını duyurdu. Bloomberg News'un anketine katılan 38 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 38.1 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Almanya'da sanayi üretimi Nisan ayında bir yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gösterdi ve ihracat tahminlerin üzerinde yükseldi. Bu veriler, Almanya ekonomisinin, yılın ilk çeyreğindeki yüzde 0.1'lik zayıf büyümesinin ardından, hız kazandığını işaret ediyor. Bundesbank, dün yaptığı açıklamada, gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bu çeyrekte "kayda değer" bir ilerleme göstermesi gerektiğini belirtti, ancak önümüzdeki aylarda potansiyel bir yavaşlama uyarısında bulundu.

Frankfurt'ta Natixis Bank ekonomisti Johannes Gareis, "Uzun bir kış döneminden sonra gelen 'yakalama' etkisi ile, ikinci çeyrek çok olumlu olmalı" dedi ve "Almanya'da toparlanma, iç talepten daha fazla ve dış talepten daha az destek alacak" değerlendirmesinde bulundu.

ZEW'un cari durum endeksi, beklenmedik bir şekilde, Mayıs ayındaki seviyesi olan 8.9'dan Haziran ayında 8.6'ya inerken, Euro Bölgesi yatırımcı güvenini gösteren endeks 27.6'dan 30.6'ya çıktı.