Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ideolojik bir takım saplantılarla şiddeti yüceltme çabasının milletin dikkatinden kaçmaması gerektiğini belirterek, "Şiddeti yüceltmek, kaosu, anarşiyi yüceltmek hiçkimsenin hayrına değildir. Fakat şu anda bunu içeride ve dışarıda çok güçlü bir şekilde yapan birçok şebeke vardır " dedi.

Bakan Şimşek, Rixos Otel'de düzenlenen Seyitömer Termik Santrali devir töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük yapısal sorunlarından birinin cari açık olduğunu belirtti.

Türkiye'nin enerjide kendine yeter bir ülke olması durumunda geçen yılın rakamlarıyla 13 milyar dolarlık cari fazla verme imkanına sahip olacağını dile getiren Şimşek, özel sektörün dinamizmi, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasıyla bu alanda dışa bağımlılığın ciddi biçimde azalacağını vurguladı.

Enerjinin rekabet gücün belirleyen önemli bir faktör oluduğunu dile getiren Şimşek, "Biz aslında önemli bir fedakarlık yaparak gerek doğalgazı, gerekse elektriği Avrupa ülkeleri ortalamasına oranla çok düşük bir fiyatlamayla sanayicimize ve ticaret erbabımıza sunuyoruz. Bizim yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız daha güçlü bir şekilde devreye girerse eminim maliyetleri sürdürülebilir ve düşük düzeyde tutma imkanımız artacaktır" dedi.

Çelikler Holding'in özel sektör mantığıyla Seyitömer Termik Santrali'ne yatırımlar yapacağını, bu yatırımlarla kapasitenin daha da artırılacağını ifade eden Şimşek, daha da önemlisinin bu şekilde verimliliğin artacağını, dolayısıyla maliyetlerin aşağıya çekileceğini, böylece hem kendilerinin hem de ülkenin kazanacağını dile getirdi.

Önümüzdeki dönemde özelleştirme programı kapsamında yaklaşık 16 bin megavatlık bir kapasitenin bulunduğunu hatırlatan Şimşek, bunların 1-2 yıl içinde özel sektöre devredileceğini kaydetti.

- "Gecelik çözümler peşinde olmadık"-

Şimşek, hiçbir zaman yapısal sorunlara gecelik çözümler peşinde olmadıklarını, kolaya kaçmadıklarını belirterek, "Bu yapısal sorunlara yapısal reformlarla çare üretebiliriz. Türkiye birçok yapısal sorunu çözdü. 30-40 yıl bu ülke çift haneli enflasyonla yaşamadı mı? Şimdi kalıcı bir şekilde tek haneye indirilmedi mi? Bankacılık sektöründe yapısal zafiyet yok muydu? Bunlar köklü şekilde çözülmedi mi? Türkiye'de kronik bütçe açıkları yok muydu? Nereden bakarsanız bakın birçok yapısal sorun son 10 yıl içerisinde yapısal reformlarla çözüldü büyük mesafeler katedildi" diye konuştu.

Güven ve istikrarın önemine işaret eden Şimşek, siyasi istikrarın olmaması halinde bunların hiçbirisinin başarılamayacağını vurguladı.

Euro bölgesinin yılın ilk çeyreği itibariyle yüzde 1,1 küçüldüğünü Türkiye'nin ise yüzde 3 büyüdüğünü hatırlatan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Yani arayı hızla kapatıyoruz. 2000'li yılların başına gidin Türkiye'nin kişi başına milli geliri AB ortalamasının yüzde 29-30'u civarındadır. Bugün yüzde 52'si olmuştur. Bir 10 yıl daha gitsek demek ki yüzde 70-75'leri belki bulacağız. Bu şu demektir: Türkiye batının gelişmiş ülkeleriyle arayı çok hızlı bir şekilde kapatıyor. Güçlü makroekonomik temellerle ve siyasi istikrarıyla bunu başarıyor.

Ben komplo teorilerine pek fazla inanmayan bir insanım. Ülkeler çıkar anlamıyla tabi ki rekabet edebilirler fakat son dönemdeki olayların organize olduğu ve içeriden, dışarıdan bu işin içinde çok geniş kesimlerin olduğuna dair o kadar çok güçlü veriler var ki milletimizin bunu bilmesinde büyük fayda var. Ülkemizi daha ileriye götürebilmemiz için istikrarımıza ve güven ortamına sahip çıkmamız lazım. Biz demokratik haklarını barışçıl bir şekilde kullanan vatandaşlarımıza saygılıyız. Tabi ki kendilerini duyuyoruz ama sürekli bir şekilde kamuya, toplumsal barışa zarar verecek şekilde vatandaşın, esnafın işini engelleyecek şekilde, malına, mülküne zarar verecek şekilde bir yaklaşıma hiçbir demokratik ülke, hiçbir hukuk devleti izin veremez.

Bu olaylar New York'ta, Londra'da başka ülkelerde bu ölçekte ve bu çerçevede gelişseydi tahmin ediyorum ki oradaki yaklaşımlar, tepkiler çok çok daha farklı olurdu. Dolayısıyla bizi eleştirenlerin aynaya bakmaları lazım. Çünkü biz demokratikleşme konusunda temel hak ve özgürlükleri artırma noktasında çok ciddi mesafeler kaydettik."

- "Herşey mükemmel, sorun yoktur demiyoruz"-

Bakan Şimşek, "hiçbir zaman her şeyimiz mükemmel, her şeyi iyi yapıyoruz, sorun yoktur" demediklerini, bazı sorunların bulunduğunu, ilerleme katedilmesi gereken birçok alan olduğunu belirtti. Ancak son 10 yıldaki değişim ve dönüşümlerin de görmezlikten gelinmemesi gerektiğini ifade eden Şimşek, "İdeolojik bir takım saplantılarla şiddeti yüceltme çabası milletimizin dikkatin kaçmamalıdır. Şiddeti yüceltmek, kaosu anarşiyi yüceltmek hiç kimsenin hayrına değildir. Fakat şu anda bunu içeride ve dışarıda çok güçlü bir şekilde yapan birçok şebeke vardır. Bunları milletimizin bilmesi gerekiyor. Bu fitneye karşı milletimizin uyanık olması gerekiyor" diye konuştu.

AA