Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,5'te tutma kararı aldı.

Banka, ayrıca, gecelik Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,5; borç verme faiz oranını yüzde 6,5'te tutarak faiz koridorunu değiştirmedi.

TCMB, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6'da bıraktı.

Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 0 ve borç verme faiz oranını yüzde 9,5'ta tuttu.

Merkez Bankası, faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiğini, yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamakta olduğunu ve mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarının seyrinin iktisadi faaliyetteki artışın cari işlemler açığına yansımasını sınırlamakta olduğunu kaydetti.

Yakın dönemde küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlendiğini kaydeden Merkez Bankası, öte yandan, kredi artış oranlarının referans değerin üzerinde seyretmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Banka, bu çerçevede, iç talep ve kredilerdeki artışlar ile döviz kuru hareketlerinin fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini belirtti.

Banka, açıklamasında, "Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası ayrıca, Türk lirası likidite ihtiyacı öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu’nun 18 Haziran tarihli toplantısında alınan karar uyarınca, 19 Haziran’dan geçerli olmak üzere, miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,2 milyar TL ile 9 milyar TL arasında olmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Banka'nın açıklamasında, "Ayrıca, açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır, 19 Haziran’dan geçerli olmak üzere, her bir ihale için 0,5 milyar TL olarak belirlenmiştir.

Önümüzdeki aylarda, bir hafta vadeli miktar ihalesi ile sağlanan fonlama tutarının alt ve üst sınırlarında ve bir ay vadeli repo ihalesi ile sağlanan fonlama tutarının üst sınırında bir değişikliğe ihtiyaç görülmesi halinde, değişiklik kamuoyuna yeni bir basın duyurusu ile ilan edilecektir. Aksi takdirde yeni bir duyuru yapılmayacaktır.

11 Haziran 2013 tarihinde yapılan duyurular doğrultusunda, yukarıda belirtilen limitlerin dışında da fonlama yapılabilecektir." denildi.