Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yapılan sevkiyatların artması ve yendeki zayıflamanın etkisiyle Japonya'da ihracat 2010'dan bu yana en büyük sıçramasını yaptı ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ekonomiyi destekleme çabalarını destekledi.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre ihracat Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 10.1 arttı. Bloomberg anketine katılan 29 ekonomistin medyan tahmini ihracatın yüzde 6.4 artacağı yönündeydi. Çin'e yapılan sevkiyatlar, geçtiğimiz yılki ada krizi döneminde dibe vurmasının ardından toparlanma gösterdi.

Bugünkü veriler Abe'nin ekonomiyi mali ve parasal teşvikler ve işleri sıkılaştıran düzenlemeleri gevşetme kampanyasına duyulan güveni destekleyebilir. Hisse ve tahvillerdeki volatilite, ülkeyi 15 yıllık deflasyon hastalığından kurtarmaya çalışan Abe ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın yarattığı güveni tehdit etti.

Para birimindeki zayıflamanın ihracatı desteklemeyi sürdüreceğini öngören Royal Bank of Scotland Group Plc'nin ekonomistlerinden Long Hanhua Wang,  diğer taraftan Çin ve Avrupa ekonomilerindeki zayıflamanın, Japonya'nın ticaret kazançlarını gölgeleyebileceğini söyledi.

ABD'ye yapılan ihracat yıllık bazda yüzde 16, Çin'e yapılanlar yüzde 8.3 ve Avrupa Birliği'ne yapılan ihracat yüzde 4.9 arttı.

Ülkenin ithalatının yüzde 10 artmasıyla Japonya 993.9 milyar dolar ile 11. aylık dış ticaret açığını verdi. Yendeki düşüş ithalat maliyetini aşağı çekerken, nükleer santrallerinin kapatılması enerji taleplerini artırdı.

Yen son 6 ayda dolar karşısında yüzde 12 değer kaybederek, aralarında Nintendo Co. ve Mazda Motor Corp.'un da yer aldığı ihracatçıları destekledi. Yen, bugün Tokyo saati ile 9:33 itibariyle 95.41'den işlem gördü.