Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed toplantısından çıkacak açıklamalara sayılı zaman kala yatırımcıların değişik öngörüleri öne çıkıyor. Brown Brothers Harriman&Co.'dan Marc Chandler, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bugün sonlanacak toplantı sonrasında politika yapıcıların, ekonomideki ilerlemeler fikirlerini değiştirinceye kadar tahvil alımlarını aynı hâliyle korumaya karar verdiğini söyleyebileceği tahmininde bulundu.

New York'ta Brown Brothers'ın baş Döviz stratejisti Chandler, Bernanke'nin, veriler aksine ikna edene kadar mevcut politikayı devam ettirmekten başka bir karar alındığı konusunda nir Fed başkanı kadar net olacağının altını çizerek, "Ve şimdiye kadar veriler düşüncelerini de değiştirmedi" dedi.

Fed borçlanma maliyetlerine aşağı yönlü baskı uygulamak için aylık 85 milyar dolarlık Hazine tahvili ve mortgage tahvili satın alıyor. Banka ekonomiyi desteklemek için 2008'den bu yana bankalararası gecelik kredi faizini sıfıra yakın tutuyor.

Bernanke 22 Mayıs'ta istihdam piyasasında sürdürülebilir ilerleme görülmesi hâlinde tahvil alımlarının hızını yavaşlatmaya başlayabileceğini söylemişti. ABD'de istihdam Mayıs'Ta 175,000 kişi artarken, işsizlik oranı beklenmedik şekilde yüzde 7.6'ya çıktı.