Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Yen, ABD'nin parasal teşviklerinin geleceğine ilişkin ışık tutabilecek Fed toplantısının sonuçları öncesi, dolar karşısında son üç günde ilk kez değer kazanırken, Avrupa hisse senetleri düştü. Petrol Eylül ayından bu yana ilk kez 100 dolar seviyesine yaklaştı.

Japonya para birimi dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak, New York saati ile 07:25'te, 95.15 seviyesine geldi ve İsveç kronu değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düştü. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, Asya'nın en büyük ekonomisinde kredi daralmasının kötüleştiğine ilişkin işaretlerle birlikte yüzde 0.6 geriledi. Almanya tahvilleri, borçlanma ihalesi sonrası değer kazandı. Petrol New York'ta yüzde 0.2 yükselerek 98.67 dolara çıktı. İşlem hacmi, son 30 günün ortalamasının yüzde 12 üzerindeydi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 22 Mayıs'ta, ABD ekonomisini desteklemeyi amaçlayan varlık alım programının daraltılabileceği işaretini vermesinden bu yana, küresel hisse senetlerinin toplam değerinde 2 trilyon doların üzerinde erime meydana geldi. Bernanke bu akşam, faiz kararının açıklanmasının ardından, basın mensuplarına açıklama yapacak. Almanya'nın 5 milyar euroluk satış yapmayı hedeflediği 10 yıl vadeli tahvil ihalesine 6.14 milyar euroluk (8.22 milyar dolar) alım teklifi geldi.

Londra'da Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, "Bernanke varlık alımları konusunda konuşmalı ve açıklamalarındaki her nüansa piyasalar tepki verecek," dedi ve "Fed'in parasal genişlemenin daraltılması konusunda temkinli olacağını ve Bernanke'nin piyasaların korkularını yoğunlaştıracak bir açıklama yapmayacağını hissediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

(15:00'te güncellendi)