Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi artışının büyümeyi canlandırmakta yetersiz kalması ve bankalararası borçlanma maliyetlerinin 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından Çin Kabinesi, ülkenin finansal piyasasının ekonomik büyüme ve yeniden yapılandırmayı daha fazla desteklemesinin gerektiğini söyledi.

Çin Başbakanı Li Keqiang ile bir araya gelen Pekin'deki Devlet Konseyi, görüşmenin ardından yetkililerin, hükümetin stratejik ve istihdam ağırlıklı olarak gördüğü sektörlerdeki kredi desteğini artıracağını açıkladı ve ülkenin finansal risklere karşı dayanıklı olması gerektiğinin altını çizdi.

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de bankalararası fon yeterlililiğinin göstergesi olan 7 günlük geri alım oranı, ekonomik büyümedeki yavaşlama, sermaye akışlarındaki tedbirler ve borçlanma maliyetlerinin artmasına neden olan gölge bankacılığını kontrol altına almaya yönelik hamlelerin etkisiyle 2006'dan bu yana en yükseğine tırmand. Çin Merkez Bankası 7 Şubat'tan bu yana bankalararası piyasalar fon enjekte etmek için ters repo kontratlarını kullanmaktan kaçınıyor.

Devlet Konseyi'nin merkez bankasının yakın zamanda kredi sıkışıklığını gevşetmek için munzam karşılık ya da faiz indirimi gibi bir şeyler yapma umutlarını suya düşürdüğünü söyleyen Bank of Communications Co.'nun ekonomistlerinden Tang Jianwei, "Ekonomik büyümede istikrar sağlamak ile büyüme modelini düzenlemek arasında kalan Çin'in üst düzey politika yapıcıları, net bir şekilde ikincisine odaklanmaya karar verdi.

Devlet Konseyi dün finansal sektörün nasıl Çin ekonomisinin yapılandırılmasını destekleyebileceğini görüştü. Çinli liderler, ülkenin büyümesi için yatırım ve ihracata bağımlılığını azaltmanın ve yerel tüketimin rolünü artırmanın yolunu aradı.