Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek: Varlık Barışı'nın uzatılmasına sıcak bakarım

Şimşek: Varlık Barışı'nın uzatılmasına sıcak bakarım

Şimşek, "Varlık Barışının başvuru süresinin uzatılmasına sıcak bakarım. Türklerin yurt dışında 130 milyar dolar civarında parası var" dedi

Giriş: 20 Haziran 2013, Perşembe 08:03
Güncelleme: 20 Haziran 2013, Perşembe 14:28

Şimşek:

- "Varlık Barışının başvuru süresinin uzatılmasına sıcak bakarım. Türklerin yurt dışında 130 milyar dolar civarında parası var. Bunun önemli bir kısmını Türkiye ekonomisine kazandırabilirsek, şirketlerin sermaye yapısı güçlenir"

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, varlık barışının başvuru süresinin uzatılmasına sıcak bakabileceğini belirterek, "Türklerin yurt dışında 130 milyar dolar civarında parası var. Bunun önemli bir kısmını Türkiye ekonomisine kazandırabilirsek, şirketlerin sermaye yapısı güçlenir" dedi.

Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısının 1. bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakanlar Kurulu'nun varlık barışı ile ilgili süre uzatım yetkisi olduğunu belirten Şimşek, varlık barışını, dışarıdaki kaynakların ülke ekonomisine en azından ilişkilendirmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Şimşek, son birkaç yıl içerisinde Batıdaki bankaların bile güvenli olmadığının, AB üyesi ülkelerde bile bankaların batabileceğinin ortaya çıktığını ifade etti.

Şimşek, yurt dışında merkez bankalarının bankası olarak bilinen, uluslararası takas bankası niteliğindeki bankanın verilerine göre, Türklerin yurtdışında 130 milyar dolar civarında parası olduğunu belirterek, "Bunun önemli bir kısmını Türkiye ekonomisine kazandırabilirsek, ülkemizde şirketlerin sermaye yapısı güçlenir. Ben şahsen bu sürenin uzatılmasına sıcak bakarım, ama henüz erken, bakmamız lazım" dedi.

Bir hükümetin bütçeyi yapamaması gibi bir durum düşünemediğini belirten Şimşek, "Bugüne kadar böyle bir şey olmamıştır" diye konuştu. Şimşek, bütçenin hazırlanması için bir iki hafta önceden kamuya ilk yazıyı yazdığını, süreci başlattığını kaydeti.

Mehmet Şimşek, 1923-2011 yılları arasında inceleme yaptırdığını, ortalama 2,5 yılda bir af niteliğinde düzenlemeler yapıldığını söyleyerek, döneminde 2011'de yapılan bu yöndeki düzenlemenin af niteliğinde olmaması için çabaladığını ifade etti. Şimşek, bu tür yapılandırmaları ve afları doğru bulmadığını, kamu vicdanını sızlattığını ve uyumu bozduğunu bildiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ortaklık paylarını söyleyen Şimşek, "Hazine'nin payı yüzde 55,12, milli bankalar yüzde 25,74, diğer bankalar yüzde 0,02, gerçek ve tüzel kişiler yüzde 19,2. Gerçek ve tüzel kişiler de Türk vatandaşı" dedi.