Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası franka yönelik tavanı değiştirmeyeceğini açıklayarak, ekonomiyi Euro Bölgesi'nde yaşanan zorluklardan korumak adına bunun önemli bir araç olduğunu belirtti.

Başkanlığını Thomas Jordan'ın yaptığı İsviçre merkez bankası Swiss National Bank (SNB), bugün yaptığı açıklamada tavanı euro başına 1.20 frank olarak tuttuğunu ve bu önlemin "istenmeyen bir parasal daralmayı engellemek adına" önemli olduğunun altını çizdi. Merkez bankası aynı zamanda faiz bandını da değiştirmeyerek sıfır ve yüzde 0.25 aralığında tuttu. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin tahminleri de bu yönde gerçekleşmişti.

SNB'nin Döviz rezervleri politika yapıcıların Euro Bölgesi'ndeki çalkantıdan korunabilmek için euro alımını hızlandırmalarıyla beraber 400 milyar frankın (435 milyar dolar) üzerine çıktı. Jordan geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada negatif mevduat faiz oranı ve frankın tavan seviyesinin değiştirilmesinin "çantadaki seçenekler" arasında olduğunu söylese de frank bu yıl şu ana kadar yüzde 1.9 geriledi. Bloomberg anketine katılan 49 ekonomist ise frankın 2013 yılında belirlenen tavanın üzerine çıkacağı tahmininde bulundu.

Credit Suisse Group AG ekonomisti Maxime Botteron, "Sağlam büyümeyi göz önüne aldığımızda para politikası uyarlamak için herhangi bir neden görmüyoruz. Minimum döviz kurunun değiştirilmesi veya negatif mevduat faizi gibi önlemlere frankın nerede olduğuna iyi bakarsak gerek görülmüyor" dedi.

Eylül 2011'de yatırımcıların frank üzerine yarattığı baskıyla SNB şu an hâlâ geçerli olan tavanı belirledi. SNB'ye göre bu tavan olmadan İsviçre ağır bir resesyon yaşardı.