Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası repo ihalesi açmayarak TL'yi sıkıştırmasının ardından Döviz satım ihalesi başlattı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugünden itibaren gün içi ihalelerde (döviz satım) satımı yapılacak tutarın, her bir ihale için Merkez Bankası tarafından belirlenip ilan edileceğini bildirdi.

TCMB'den tarafından yapılan duyuruda, 11 Haziran 2013 tarihli "Gün İçi Döviz Satım İhalelerine İlişkin Basın Duyurusu"nda kısa süreli ek parasal sıkılaştırmanın desteklenmesi amacıyla Merkez Bankası'nın 11 Haziran 2013 tarihinden itibaren gerekli gördüğü günlerde gün içinde döviz satım ihaleleri açabileceği ve satımı yapılacak tutarın her bir ihalede 50 milyon dolar olacağı belirtildildiği hatırlatılarak, şunlar kaydedildi:

"Bugünden itibaren gün içi ihalelerde satımı yapılacak tutar, her bir ihale için Merkez Bankası tarafından belirlenip ilan edilecektir. Gelen tekliflerin ihale miktarına kadar olan kısmının tamamı karşılanacaktır. 11 Haziran 2013 tarihli ve 2013-41 sayılı basın duyurusunda belirtilen gün içi döviz satım ihale esasları geçerlidir."

Merkez Bankası bugün 75 milyon dolar, 50 milyon dolar ve iki adet 25 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtıktan sonra, 125 milyon dolarlık ve 50 milyon dolarlık iki satım ihalesi daha açtı.

Merkez Bankası'nın 75 milyon dolarlık döviz satım ihalesine 165 milyon dolar, 50 milyon dolarlık ihaleye 134 milyon dolar, 25 milyon dolarlık ihaleye 76 milyon dolar ve son açılan 25 milyon dolarlık ihaleye 80 milyon dolar alım teklifi geldi.

İhalelerin ardından Dolar/TL 1.93'ten düşmeye başladı ve 1.9180'i gördü.