Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yurtdışındaki yatırımlarını artıran Japon şirketler ilk çeyrekte rekor düzeyde nakit biriktirerek, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ülkenin yatırım ve ücretlerini destekleme çabaları karşısındaki zorlukların altını çizdei.

Japonya Merkez Bankası'nın verilerine göre özel şirketlerin nakit ve mevduatları yıllık bazda yüzde 5.8 artarak, İtalyan ekonomisi ya da Amerikan şirketlerinin toplam likit varlığının büyüklüğüne karşılık gelen 225 trilyon yene çıktı. Şirketler yurtdışındaki doğrudan yabancı yatırımlarda 55 trilyon yen tuttu.

Abe'nin büyüme ajansaının yeni fırsatlara kapı açacağına yönelik kanıt görmeyi bekleyen imalatçıların, daha hızlı büyüyen ekonomilerdeki operasyonlarını artırma iştahını ortaya koydu. Ekonomist Masaaki Kanno, Japonya'daki şirketleri nalit biriktirmeye zorlayan kurumsal yönetim uygulamalarında canlanma olmadan, Abe'nin ekonomiyi değiştirmesinin zor olacağını söyledi.

Bunun Japon ekonomi sisteminde büyük bir sorun olduğunu savunan JP MOrgan Chase&Co.'nun baş Japonya ekonomisti Kanno, "Sorun kurumsal idarenin olmaması; hissedarlar, nakiti daha kârlı şekilde kullanılması çağrısı yapabilmeli" dedi.

Parlamentonun üst kanadında önünüzdeki ay yapılacak seçimlerin sonrasında Abe kurumsal düzenlemeleri azaltmayı planlıyor. Abe ve Kabinesi bu arada ülke içinde yatırımların artırılmasına yönelik hedefler belirledi ve yendeki düşüşten yararlanan şirketlere ücretleri artırma çağrısında bulundu.