Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Fed'in teşvikleri azaltmaya başlayacağı endişesi sonrası gelen satışların ardından, son dört günde ilk kez değer kazanırken, ABD endeks vadeli kontratları ve metaller ralli yaptı. Çin'de para piyasası faizleri rekor seviyelerden düşüş gösterirken, yen değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 07:23'te, 284.91 puan seviyesine çıktı.  Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dünkü yüzde 2.5'lik kaybının ardından yüzde 0.6 yükseldi. Bakır vadelileri Londra'da, dünkü yüzde 2.72'lik kaybın ardından, yüzde 0.7 yükselirken, altın yüzde 0.8 yükseldi. Yen üst üste 5. gün dolar karşısında değer kaybetti. 10 yıllık Yunan tahvil faizleri ise 2 Mayıs'tan bu yana ilk defa yüzde 11'in üzerine tırmandı.

Küresel hisse senetleri dün, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, piyasalardaki yükselişleri destekleyen tahvil alımlarının, ABD ekonomisindeki iyileşmenin sürmesi durumunda, bu yıl azaltılabileceğini ve gelecek yıl sonlandırılabileceğini söylemesinin ardından son 19 ayın en hızlı kaybını yaşarken, toplam 1.8 trilyon dolarlık çıkış yaşandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed'in aylık tahvil alımlarını Eylül ayında 20 milyar dolar azaltarak 65 milyar dolara indireceğini tahmin ediyor.

Tokyo'da Allianz Global Investors Japan Co. şef yatırım yetkilisi Kazuyuki Terao, "Piyasalar, Fed açıklamaları ve likidite endişeleri ile biraz sakinliğini kaybetti. Çin ekonomisi de endişe kaynağı," dedi ve "Ancak düşüş biraz abartılı görünüyor. Zira temel göstergeler halen güçlü ve ABD ekonomisi iyileşiyor görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.
(15:30'da güncellendi)