Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in teşvikleri azaltacağı ve Çin'deki ekonomik yavaşlamanın, nakit sıkışıklığındaki kötüleşmeyle birlikte derinleşebileceğini endişesi üzerine Asya Borsası düştü. Tokyo Borsası'ndaki kayıplar yendeki zayıflamanın etkisiyle sınırlı oldu.

Agricultural Bank of China Ltd. yüzde 1 düşerek, para piyasası oranlarının rekor seviyelerden gevşemesinin ardından Çinli bankalardaki düşüşü devam ettirdi. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., külçe altının Eylül 2011'den bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetmesinin ardından yüzde 5.1 değer kaybetti. Honda Motor Co. yüzde 2 primlenerek, Japon ihracatçıları arasındaki kazançları sürdürdü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 127.50 puana gerileyerek yüzde 1.5'e varan kayıplarını azalttı. Değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hissenin değer kaybettiği endeks dün Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 19 Haziran'da ekonominin sürdürülebilir büyümeye ulaşması hâlinde tahvil bankanın tahvil alımlarını azaltmaya başlayabileceğini söylemesi ve Çin'de para piyasası oranlarının rekor yükseklere tırmanmasının ardından son 2 yılın en sert düşüşüne işaret etti.

İnsanların faizlerin aşırı düşük olmasından ötürü son birkaç yılda çok fazla alım yaptığına dikkat çeken Bank Julius BaerCo.'nun Asya araştırma müdürü Mark Matthews, bu dönemin sonuna gelindiğini, fiyatların da bunu yansıtacağını söyledi. Matthews, ABD ekonomisindeki iyileşmeden ötürü fünya piyasalarındaki genel düşüşün idare eder seviyede olduğunu, ancak en önemli negatif unsurun Çin olduğunu vurguladı.