Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin merkez bankasının, gelişen piyasalara fon akışını destekleyen tahvil alım programlarını büyük ihtimalle azaltacağını söylemesi üzerine 21 ayın en büyük düşüünü kaydetti.

Bernanke'nin 19 Haziran'da parasal genişleme olarak bilinen aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını, ekonominin Fed tahminleri dahilinde seyretmesi hâlinde bu yıl azaltılabileceğini, 2014 ortalarında da sonlandırılabileceğini söylemesinin ardından Hint rupisi rekor düşüğe geriledi; Malezya ringgiti ise 3 yılın en kötü haftasını yaşadı. Küresel yatırımcılar Tayvan, Güney Kore, Tayland ve Endonezya hisselerinden bu hafta 2.1 milyar dolarlık çıkış yaptı.

Asya'da en çok işlem gören 10 para birimini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 14 Haziran'dan bu yana yüzde 1.2 düşerek 115.39 puana geriledi ve 23 Eylül 2011'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Rupi yüzde 3.6 değer kaybederek 59.8583'e, ringgit yüzde 2.9 zayıflayarak 3.2085'e ve Filipin pezosu da yüzde 2.5 düşüşle 43.89'a geriledi.

Parasal genişlemenin azalacağı düşüncesinin Asya varlıklarından çıkış ve satışlara neden olduğunu belirten Yuanta Securities Co.'nun sabit getirili varlık traderlarından Tobby Lin, en çok girişin olduğu Güney Kore ve Güneydoğu Asya ülkelerinin de en çok zararı gördüğünü söyledi.

EPFR Global'ın verilerine göre gelişen piyasa varlıklarından 12 Haziran'a kadar uzanan 3 haftalık dönemde 19 milyar doların üzerinde çıkış oldu. ABD'nin en çok işlem yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi ybu hafta yüzde 1.3 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.4 düştü.