Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, Fed'in aylık tahvil alımlarını Eylül'de 65 milyar dolara azaltacağını ve Haziran 2014'te de alımları sonlandıracağını öngördü.

Fed tarihinin en agresif parasal genişleme stratejilerinden ne zaman çıkılacağına yönelik tahminleri bir araya getiren anket, 54 ekonomistin katılımıyla Fed toplantısının ardından 19-20 Haziran'da gerçekleştirildi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 19 Haziran'daki açıklamaları, ekonomistlerin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarından daha hızlı çıkış tahminlerinde bulunmasına neden oldu. Bloomberg'in 4-5 Haziran'daki anketine katılan ekonomistlerin yalnızca yüzde 27'si tahvil alımlarının Eylül'de azalmaya başlayacağını öngörürken, bu oran son ankette yüzde 44'e çıktı.

Bernanke'nin açıklamalarının dünya genelinde yatırımcılara QE'nin bir gün sonlanacağını hatırlattığını söyleyen Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın baş finansal ekonomisti Chris Rupkey, "Fed'in alımları daha hızlı azaltmasına yardımcı olacak tek şey işsizlik oranının daha çabuk düşmesi" yorumunda bulundu. ABD'de işsizlik Mayıs itibariyle yüzde 7.6'da seyrediyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin 2 günlük toplantısını takiben 19 Haziran'da konuşan Bernanke, ekonominin Fed'in hedefleri dahilinde seyretmesi hâlinde tahvil alımlarını bu yıl azaltmaya başlayabileceklerini, 2014'ün ortalarında da sonlandırabileceklerini söyledi. Hisselerin düşmesi ve tahvil faizlerinin yükselmesiyle, Bernanke'nin açıklamaları küresel finansal piyasalarda satış furyasına neden oldu.

Fed'in varlık alımlarını azaltacağı düşüncesiyle hisseler ve altın düşerken, ABD Hazine tahvillerinin getirisi yükseldi. Standard&Poor's 500 Endeksi 19 Haziran'da yüzde 1.4 düşmesinin ardından dün de yüzde 2.5 kayıpla 1,588.19 puandan kapandı. ABD Hazine tahvillerinin getirisi 18 Haziran'daki yüzde 2.19'dan 19 Haziran'da yüzde 2.35'e, dün de yüzde 2.41'ye çıktı. Altın 1,300 doların altına gerileyerek Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.