Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman hükümet tahvilleri düşüşünü 2. güne taşıyarak son 5 ayın en büyük haftalık kaybına doğru yol alırken, dünya genelinde politika yapıcıların sabit getirili varlıklara yönelik alımları azaltacağına yönelik endişe bu düşüşte ana etken olarak görülüyor.

10 yıllık Alman tahvil faizleri son 4 ayın zirvesine çıkarken, İspanyol ve İtalyan tahvilleri de geriledi. Bütün Euro Bölgesi tahvilleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 19 Haziran'da tahvil alımlarının azaltılabileceği açıklamasının ardından haftalık düşüşe yol aldı.

Londra'da bulunan Commerzbank AG faiz oranı stratejisti Michael Leister, "Satış baskısı devam ediyor ve bu yalnızca Alman tahvillerinde değil, bütün küresel sabit getirili varlıklarda. Bu patern bize teşviğin azaltılacağı endişelerinin piyasa üzerinde hâlâ etkili olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

10 yıllık Alman tahvil faizleri 2 baz puan yükselerek Londra saatiyle 08:28'de yüzde 1.68 oldu. Faizler dün yüzde 1.70'i görerek Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Mayıs 2023 vadeli yüzde 1.5'lik tahvilin fiyatı 0.165 düşerek 98.345'e indi. Ülkenin iki yıllık tahvil faizi yüzde 0.24 olarak gerçekleşti.

Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri haftalık 17 baz puan yükselişe doğru ilerleyerek 4 Ocak'tan bu yana en büyük yükselişe doğru yol aldı.

İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri ise 1 baz puan yükseldi ve yüzde 4.86 oldu. Benzer vadeli İtalyan tahvil faizleri de 1 baz puan yükseldi ve yüzde 4.55 oldu. İtalyan 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4.61'i görerek 3 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeye dokundu.