Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:48'de güncellendi)

ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının gelişen piyasalardan para çıkışını hızlandıracağı düşüncesiyle gelişen piyasalar endeksi 4. gününde de düştü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 13 ayın en sert haftalık düşüşünü kaydetti.

PGE SA, Polonya Hazine Bakanı Wlodzimierz Karpinski'nin açıklamalarının ardından yüzde 4 geriledi. Prag'ta PX Endeksi yüzde 1.9 kayıp yaşarken, Asya para birimleri 21 ayın en büyük düşüşünü yaşadı. Rusya'da, milyarder Vladimir Evtushenkov tarafından yönetilen AFK Sistema iki günlük düşüşüne son verdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 kayıp yaşayarak New York saati ile 12:14'te 904.08 puana geriledi ve bu haftaki kayıplarını yüzde 5.2'ye genişletti. Uluslararası para yöneticileri geçtiğimiz haftada Asya fonlarından 1.2 milyar dolar çekerek, 5. kez haftalık çıkışlara işaret etti. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin teşvikleri azaltabileceğini söylemesinin ardından küresel hisseler dün 19 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Çin Borsası bu hafta ekonomi ve bankalararası kredi oranlarının tırmanmasının ardından ortaya çıkan likidite sıkılaşmasına ilişkin endişeler üzerine düştü.

Fed'in hamlesine ilk tepkinin fiyatlandığını belirten Mirae Asset Global Investments Pvt.'nin yatırım genel müdürü Gopal Agrawal, geleceğin Fed'in ne zaman sıkılaştırmaya başlayacağına bağlı olduğunu, daha fazla çıkışın görülebileceğini söyledi. Agrawal aytıca değerlemelerin de gelişen piyasalar için destekleyici olduğunu, yakın zamanda toparlanma beklediklerini aktardı.

(17:48'de güncellendi)