Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı beklentilerinin daha da artmasıyla ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri yükselerek son iki yılın en büyük haftalık tırmanışına doğru ilerlerken, Avustralya'da tahvil faizleri 2001 yılından bu yana en sert çıkışı gerçekleştirdi.

Singapur'da 10 yıllık tahvil faizleri Fed Başkanı Bernanke'nin varlık alımlarında bu yıl azaltmaya gidileceği ve 2014 yılı ortasında alımların durdurulacağını söylemesi üzerine yükselişini 2. güne taşıdı. ABD Hazine Bakanlığı önümüzdeki hafta 99 milyar dolar değerinde iki, bei ve yedi yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirmeyi planlıyor.

Sidney'de bulunan Westpac Banking Corp. faiz oranı stratejisti Timothy Jung, "Birçok fiyat hareketinin parasal genişlemeye bağlı olarak geliştiğini göz önüne alırsak, küresel piyasalar Bernanke'nin açıklamalarına negatif reaksiyon gösterdi. Fed tarafından enjekte edilen likiditenin bir sona yaklaştığı düşüncesi ABD tahvilleri üzerinde büyük bir etki yarattı" ifadelerini kullandı.

10 yıllık ABD tahvil faizleri 1 baz puan yükselerek Londra saatiyle 08:20'de yüzde 2.43 oldu. Faizler dün yüzde 2.47'yi görerek 8 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmışlardı. Mayıs 2023 vadeli yüzde 1.75'lik tahvilin fiyatı 3/32 düştü ve 94 2/32 oldu.

Tahvil faizleri bu hafta 30 baz puan yükselerek 1 Temmuz 2011'den bu yana en büyük 5 günlük tırmanışı kaydetti.