Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'da erken seçime gidilmesi durumunda mali yardımın kesileceği uyarısında bulundu
ATİNA (AA) - Yunanistan'da, Başbakan Antonis Samaras'ın, Yunanistan Radyo Televizyon Kurumu ERT'yi kapatma kararıyla üçlü koalisyon hükümeti içerisinde patlak veren siyasi kriz sürerken, Uluslararası Para Fonu IMF, Yunanistan'da erken seçime gidilmesi durumunda mali yardımın kesileceği uyarısında bulundu.

IMF Sözcüsü Jerry Rice, Troyka tarafından sürdürülen kalkınma programıyla ilgili incelemelerin temmuz ayı sonuna kadar tamamlanmaması durumunda mali yardımın sürmesiyle ilgili sorun yaşanacağını belirtti.

Rice, kalkınma programının uygulanmasının Yunan makamları için öncelik arz ettiğini ifade ederek, bununla ilgili incelemelerin temmuz ayınınn sonuna kadar tamamlanmasının beklenildiğini kaydetti.

Yunan medyası ise Rice'ın açıklamalarını, ülkede erken seçime gidilmesi durumunda mali yardımların kesileceğine ilişkin açık bir tehdit olanak nitelendirdi.

Bir süre önce ikinci yardım paketi kapsamında AB ve IMF tarafından serbest bırakılan 8,1 milyarlık kredi diliminin taksitlerinin ödenmesiyle ilgili ön koşulların yerine getirilip getirilmediğini inceleyen Troyka, önceki gün ülkeden ayrılmıştı. Haberlerde, incelemelerde bütçeyle ilgili sağlık alanında 2 milyarın üzerindeki açık tespit edildiği, bununla ilgili Troyka ile hükümet yetkilileri arasındaki görüşmelere Lüksemburg'daki Eurogroup ve Ecofin toplantıları nedeniyle ara verildiği belirtilmişti.

-Troyka'nın 29 Haziran'da Atina'ya dönmesiyle görüşmelere yeniden başlanması bekleniyor-

Diğer yandan, İngiliz Financial Times gazetesi, Yunanistan'a mali yardımla ilgili kalkınma programında 3 milyar avroluk bir açık tespit edildiğini duyurdu. Gazetenin internet sitesinde yer alan haberde, açığın Avro Kuşağı bankalarının, Yunanistan'ın sona eren tahvillerini yenileriyle değiştirmeyi kabul etmemelerinden kaynaklandı belirtilerek, IMF'nin bu nedenle Yunanistan'a olan ödemeleri ertelemeyi planladığı ileri sürüldü.

AA