Hafızayı güçlendiren protez geliştirildi
Hafızayı güçlendiren protez aynı zamanda alzheimera da çare olarak gösteriliyor
Amerikalı bilim insanları, beynin hipokampus bölgesindeki devrelerden birinin yerini alarak belleği güçlendirecek hipokampus protezi geliştirdi.
New York'taki Küresel Gelecek 2045 Dünya Kongresi'nde protezi tanıtan Güney California Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvarda fareler ve maymunlar üzerinde yapılan denemelerin başarılı olduğunu söyledi.
Araştırmacılardan biyomedikal mühendis Theodore Berger, bellek protezini şimdi de insanlar üzerinde denemeye başladıklarını belirtti.
Temporal lobda yer alan hipokampus, kısa süreli bellekte kaydedilen bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılmasına yardımcı oluyor. Hipokampusun epilepsi ve nörolojik rahatsızlıklar sonucu hasar görmesi, kişilerin belleğine de zarar veriyor.
Güney California Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği protez ise hem hipokampusun zarar gören kısmının yerine geçebiliyor hem de normal insanlarda hipokampusun işlevlerinin gelişmesini sağlıyor. Hipokampus protezi aynı zamanda alzheimera da çare olarak gösteriliyor.
Hipokampuse yerleştirilen çip, kısa süreli bellekteki sinyalleri kaydedip bu sinyalleri matematiksel olarak uzun süreli belleğe çeviren bir bilgisayara aktarıyor. Uzun süreli belleğe çevrilen sinyaller, daha sonra çip üzerindeki bir başka elektrot setine gönderilerek hipokampusun farklı bir kısmının uyarılmasını sağlanıyor.
Berger, protezin yaptığı matematiksel dönüşüm işlemini bir dilden başka bir dile çeviriye benzetti.