Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut fiyatları Nisan ayına kadar geçen 12 aylık sürede beklenenden daha fazla tırmanış göstererek, 7 yıldan uzun bir sürenin en hızlı artışını gösterdi ve ABD konut sektörünün güçlenmeye devam ettiğinin sinyallerini verdi.

S&P/Case-Shiller konut fiyatları endeksi Nisan 2012'den Nisan 2013'e kadar geçen 12 aylık sürede yüzde 12.2 yükselerek Mart 2006'dan bu yana en büyük yıllık tırmanışı gerçekleştirdi. Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin tahmin medyanları yüzde 10.6'lık bir artış yönünde gerçekleşti.

Az stoklar, rekor düşük seviyede düşük mortgage oranları ve gelişen bir istihdam piyasası konut sektörünün toparlanmasına yardımcı olurken, konut fiyatlarında da bir sıçramayı tetikliyor. Toparlanmanın büyük ihtimalle son Fed açıklamalarından sonra yükselmeye başlayan borçlanma maliyetlerinin üstesinden gelebilecek bir noktaya ulaştığı tahmin ediliyor.

Wells Fargo Securities LLC kıdemli ekonomisti Anika Khan, "Bunun gerçekten ciddi ve samimi bir toparlanmanın işareti olması muhtemel. Her ne kadar mortgage oranlarının yükseldiğini görsek de bu oranlar hâlâ tarihi düşük seviyede ve konut almak için hâlâ iyi bir zaman" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 9.9 ve yüzde 12.3'lük artışlar arasında değişiklik gösterdi.