Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of England (BOE) politika yapıcısı David Miles, ekonomilerin haâlâ desteğe ihtiyaçlarının olabileceğini ve yetkililerin teşvikten çıkışa şimdiden çok fazla yoğunlaşmamaları gerektiğini belirtti.

Miles bugün Londra'da gerçekleştireceği bir konuşmanın metninde "Bence İngiltere'de para politikasını normal seviyeye çekmek için şu an çok acele etmemeliyiz. Belki de İngiltere'de talebe daha fazla destek verebilmek için genişlemeyi artırmak bile düşünülebilir" ifadelerini kullandı.

Miles'ın bu yorumlarının öncesinde BOE Başkanı Mervyn King, şu ankinden daha dar bir politikanın hâlâ uzakta olduğunu dile getirmişti. Kasım ayından beri daha fazla parasal genişleme olması yolunda oy kullanan Miles, BOE tarafından teşviklerin ileride azaltılmasının "çok yavaş" bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke geçtiğimiz hafta parasal genişlemeden çıkış için bir zaman çizelgesi ortaya koymasıyla piyasalarda hareketlilik yaratmıştı. Fed Dallas Başkanı Richard Fisher, yetkililerin tam çıkıştan ziyade bir "geri çekilme"den bahsettiklerini hatırlattı.

İngiltere'de ise King ve Piyasalar Direktörü Paul Fisher, Miles tarafından yapılan parasal genişlemenin artırılması çağrılarına Şubat ayından itibaren katıldılar. BOE'nin 9 politika yapıcısından birisi olan Miles bugün yaptığı bir açıklamada tahvil alımının varlık fiyatlarını çok yukarı ittiği iddialarına katılmadığını belirtti.

"Öyle görünüyor ki bazı insanlar geniş çaplı varlık alımlarının bazı piyasalarda balon yarattığına inanıyor ve bu alımların durdurulmasının fiyatlarda çok büyük bir düşüşe yol açacağını iddia ediyor" diyen Miles, "Bazı diğer çevreler ise merkez bankası alımlarının verimli olmadığını ve ekonomide geniş çaplı bir talebi tetiklemediğini düşünüyor. Bence bu iki pozisyon için de destekleyici kanıtlar zayıf" ifadelerini kullandı.