Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, para politikasının genişlemeci olarak kalacağını kaydetmesinin ardından euro bazındaki varlıkların göreceli cazibesinin azalması sonra, dolar karşısındaki düşüşünü altıncı güne taşıdı.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi dolar karşısında, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının varlık alımlarını bu yıl azaltmaya başlayabileceğini söylemesinden bu yana yüzde 2.1 değer kaybetti. Avustralya doları, Başbakan Julia Gillard'ın, iktidardaki İşçi Partisi'nin liderlik seçimlerinde kendisinden önceki lider Kevin Rudd'a kaybetmesinin ardından yüksek seviyelerini korudu. Sterlin dolar karşısında, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un parlamentoya bir harcama incelemesi sunmaya hazırlanması ve İngiltere Merkez Bankası politika yapıcılarından David Miles'ın daha fazla varlık alımı için çağrısını tekrarlaması ile birlikte değer kaybetti.

Londra'da online Döviz işlemler şirketi  Gain Capital Holdings Inc.'nin bir birimi olan Forex.com'un araştırma direktörü Kathleen Brooks, "Özet olarak, Draghi, ihtiyaç duyulduğunda, AMB'nin harekete geçmeye hazır olduğunu tekrarladı," dedi ve "Piyasaya halen para pompalamak konusunda istekliler ve bu, Fed'in yaptığının tam zıttı. Bu nedenle, görmekte olduğumuz, piyasada bir şekilde euroyu aşağı itme tepkisi" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, 1.3014 ile 3 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 07:39'da, 1.3022 seviyesine geriledi. Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 geri çekilerek 1.5361 seviyesine geldi. Euro yen karşısında yüzde 0.5 düşerek 127.32 seviyesine indi. Japonya para birimi dolar karşısında fazla değişmeyerek 97.77'de kaldı.

Avrupa ortak para birimi dolar karşısında, Brooks'a göre, şua nda 1.3073 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalamasını kırmasının ardından, düşüşünü hızlandırabilir.

(14:30'da güncellendi)