Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel'de bugün sorunlu bankalar konusuna çözüm aramak için bir araya gelmeye hazırlanan Avrupa Birliği maliye bakanları, geçtiğimiz haftaki 19 saat süren görüşmelerin ardından bu kez düğümü çözmeyi hedefliyor.

İrlanda'nın 6 aylık AB başkanlığı dönemindeki son toplantısında başkanlık edecek olan İrlanda Maliye Bakanı, ABD'nin krizle mücadele stratejileri için zaruri olarak gördüğü anlaşmanın sağlanmasına uğraşacak. Noonan bir dizi ufak görüşmelerinin ardından bu öğleden sonra Brüksel'e varacak.

Lüksemburg'daki görüşmeler, bankalar iflas ettiğinde hangi kreditörlerin zarar yazacağı sorusunda çıkmaza girdi. bazı ülkeler ulusal otoriteler için daha fazla esneklik talep ederken, bazıları 27 AB ülkesi için de geçerli olacak daha sıkı kurallar arayışına girdi. Bakanlar, ulusal değerlendirmelere izin verilmesinin öncesinde sıkı formüllerle tasarlanacak zarar eşikleri belirlemek için bir dizi seçeneği değerlendirdi.

Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmasının ardından 24 Haziran'da görüşmelerin ağır olacağını söyleyen Noonan, "Eğer bakanlar bu kez de anlaşmayı beceremezse, bankaların merkezi kontrollerinin güçlendirilmesi sürecinin dengesi bozulacak" yorumunda bulundu.

AB liderleri yarın Brüksel'de bankacılık reformlarının hızını azımsayan bir tutum sergileyebilir. Zirvenin taslakları, bankalar ve ülkeler arasındaki bağın kırılmasının zorunluluğuna vurgu yaparken, zamanlama vermekten kaçınıyor.