Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Minneapolis Başkanı Narayana Kocherlakota, işsizlik oranı yüzde 7'nin altına inmedikçe tahvil alım programına devam edilmesinden yana olduğunu ve gelecek yılın ikinci yarısından önce de yüzde 7'nin altında seviyelere inilmesini beklemediğini belirtti. Kocherlakota'nın bu yıl para politikasında oy hakkı bulunmuyor.

"İşsizlik oranının 2014 yılının ikinci yarısında yüzde 7'nin altına düşeceğini tahmin ediyorum" derken, tahvil alım stratejisinin de en azından işsizlik oranı yüzde 7'den düşük olana kadar sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, ekonominin beklenen seviyede büyümeye devam etmesi halinde Fed'in aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını bu yıl içerisinde azaltabileceğini ve 2014 yılının ortalarına doğru da sonlandırabileceğini açıklamıştı. Bernanke'nin yorumları sonrasında hisseler ve tahvillerde düşüş yaşanmıştı. Başkanın yaptığı açıklamaların bir gün öncesinden bu yana Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 3.9 gerilerken, 10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri yüzde 2.19'dan günlük bazda en yüksek yüzde 2.66 seviyesini gördü.

Kocherlakota, işsizlik oranı hakkında diğer Federal Açık Piyasa Komitesi üyelerinden daha karamsar düşüncelere sahip. Bernanke geçen hafta, işsizlik oranının 2014'ün ortalarında yüzde 7 civarında olacağını tahmin ettiğini söylemişti.

Kocherlakota ayrıca Fed'in genişlemeci politikalara devam ettiğini vurgularken, merkez bankasının QE'yi sonlandırdıktan sonra uzun bir süre uyguladığı teşvik politikasıyla ulaştığı çizgiyi koruması gerektiğini belirterek, "Bunu geleceğe taşımalı ve politikalarla ilgili her konuşmamızda işlemeliyiz" dedi.

Fed Minneapolis Başkanı son olarak, "Fed tahvil alımları bittikten uzun bir süre sonra da genişlemeci politikalara hazır olacak" yorumunu yaptı.