Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli şirketler, nakit sıkışıklığı, büyümedeki  yavaşlama ve ABD Borsalarındaki son 10 yılın en büyük rallisinin etkisiyle 2006'dan bu yana ilk kez piyasa değeri bakımından dünyanın en değerli 10 hissesinin dışında kaldı.

Çin'in en büyük petrol üreticisi ve Mayıs'ta dünyanın en büyük 6. şirketi olan PetroChina Co. bu ay piyasa değerinden 35 milyar dolar kaybederek 214 milyar dolara geriledi ve 12. sıraya geriledi. Industrial&Commercial Bank of China Ltd. 28 milyar dolarlık kaybın ardından 13. sıraya düştü. Çinli şirketlerden boşalan yerleri dünyanın en büyük sağlık ürünleri üreticisi Johnson&Johnson'ın ve Wells Fargo & CO.'nun almasıyla en değerli 10 hisse kulübünde yer alan şirketlerin tamamı şu an Amerikalı şirketlerden oluşuyor.

ABD'deki konut ve istihdam piyasalarının ilerleme kaydetmesiyle Amerikan hisseleri, Çin borsasına 1988'den bu yana en büyük farkını atıyor. Pekin hükümeti kötü krediler ve banka sorunlarının yavaşlamayı derinleştireceği endişesiyle kredilerdeki balonlaşmayı önlemeye çalışırken, Çin'in tüketici piyasını geliştirmekte zorlanmasıyla geçtiğimiz 10 yılda yüzde 345 primlenen ve 2007'de en değerli 10 kulübünün yarısını oluşturan dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki hisseler değer kaydediyor.

Yatırımcıların büyüme sinyallerinden ötürü ABD'ye odaklandığını belirten Legg Mason Inc.'in para yöneticilerinden Wayne Lin, "Gördüğünüz şey, beklentilerin tersine dönmesi" yorumunda bulundu.