Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de aralarında Bank of China ve Industrial Commercial Bank of China'nın da bazı şubelerinin yer aldığı birkaç banka, likidite sıkışıklığından kaynakanan baskının artmasıyla şirket ve bireylere geçici olarak kredi vermeyi durdurdu.

Bank of China'dan (BOC) bir kaynak, bankanın likidite sıkışıklığının öncesinde, yetkililerin bankaların likidite yönetimlerini tasnif etme ve kredileri kontrol etme kararlığıyla artan mevduat-kredi oranı zorunluluklarını yerine getirmekte zorlandığını söyledi.

BOC, 15 Temmuz'da yeniden kred vermeye başlamayı planlıyor.

ICBC'nin Shenzen şubesinden bir kaynak ise bankanın şubelerinin verebileceği kredi miktarının rutin olarak genel müdürlüktekilerin belirlediği aylık sınırlama engeline takıldığını anlattı. Bankaların ay sonu gelmeden kredi kotalarını bitirmesinin alışılmadık bir durum olmadığını söyleyen kaynak, "İstisna olan şey, genel müdürlüklerin kendi operasyonları için alan yaratmak için kotaları indirmesiydi" açıklamasında bulundu.

Tüm kredilerin askıya alındığını söyleyen kaynak, Temmuz gibi bir miktar kredi hattının olabileceğini, ancak bunun da büyük ihtimalle birkaç gün içinde kullanılacağını söyledi.

ICBC'nin Shanxi şubesi, hâlen kredi verebildiklerini açıklarken, CITIC Bank ve Huaxia Bank mortgage kredilerini, Industrial Bank da kredi kullandırmayı ve iskonto senedi çıkarmayı durdurdu.

Tahmini olarak 6 Haziran'da görülmeye başlanmış olan likiditede sıkışıklığı, bankalararası piyasayı, Borsayı, hükümet tahvillerinin sigortalanması ve hisse refinansman operasyonlarını etkiledi.

Büyük bankalar tarafında endişe edecek bir durum olmadığını söylene Agricultural Bank of China'dan bir yetkili, ABC'nin kredi vermeyi durdurmadığını, durduranların da genellikle küçük bankalar olduğunu belirtti.

Kaynak, "Bu banalar kredi kullandırmak için borçlanıyordu ve hatta sermaye yönetim ürünleri satın almak için kısa vadeli sermaye kullanıyorlardı. Likidite sıkışıklığı olunca büyük bankalar, onlara borç vermek istemiyor" dedi.