Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed New York Başkanı William C. Dudley, ekonomik performansın Fed'in hedeflerine ulaşmayı sağlayamaması durumunda parasal genişlemenin hızlanabileceğini açıkladı.

Bugün New York'ta yapacağı bir konuşmanın metninde Dudley, "Eğer işgücü piyasası şartları ve ekonomik büyüme ivmesi FOMC'nin belirlediğinden daha az tatmin edici olursa -ki son yıllarda bu böyle oldu- varlık alımlarının daha uzun süre daha hızlı bir seviyede devam etmesini beklerim" ifadelerini kullandı. FOMC başkan yardımcılığını üstlenen Dudley, bugüne kadar hiçbir para politikasında farklı yönde oy kullanmadı.

Dudley aynı zamanda varlık alımını azaltmaya yönelik herhangi bir hareketin teşviğin durması anlamına gelmeyeceğini ve Fed'in gösterge faiz oranının "uzun bir süre bu şekilde" kalacağını belirtti. Dudley ayrıca ekonominin Fed'in beklediğinden daha kötü bir performans ortaya koyabileceğini de belirtti.

Fed New York Başkanı gösterge faiz oranının daha önce beklenenden daha erken yukarı çekilmesi gibi bir algının FOMC açıklamaları ve komitede görev alan birçok yetkilinin sergilediği davranışlara ve beklentilere ters olacağını dile getirdi. Fed'in teşviği azaltacağı varsayımları 10 yıllık ABD tahvil faizlerini bu hafta yüzde 2.61'lere kadar yükseltti.

Dudley, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin tahvil alımlarını azaltma planını tekrarlarken, bunun ekonomik performansın Fed beklentileri doğrultusunda gerçekleşmesi şartıyla olacağını sözlerine ekledi.