Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-AB maliye bakanları banka planında anlaştı

Avrupa Birliği maliye bakanları, yatırımcıların güvenini destekleyeceğini ve Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin aşılmasına yardımcı olacağını söyledikleri sorunlu bankaların idaresi konusunda anlaşmaya vardı.

Brüksel'de 7 saat süren müzakerelerin sonucunda bakanlar geceyarısı saat 1:30 sularında özel sektördeki kreditörlerin zarar yazması ve kamu desteğinin düzenlenmesi konusunda prensipte anlaştı. Bakanlar ayrıca hükümetlerin ne zaman devreye girebileceği ve Euro Bölgesi'nin 500 milyar euroluk kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan yardım isteyecekleri konularına da açıklık getirdi.

-Lacker: Fed tahvil alımlarını azaltmaya yakın değil

ABD'nin ilk çeyrek büyümesini aşağı yönlü revize etmesinin görünümle uyumlu olduğunu söyleyen Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, ABD'nin önümüzdeki birkaç yılda moral bozucu seviyelerde büyüme kaydedeceğini söyledi.

Lacker önümüzdeki yıl için ABD'de yüzde 2.25 büyüme öngördü. Ticaret Bakanlığı dün ABD'nin ilk çeyrek büyüme oranını yüzde 2.4'ten yüzde 1.8'e indirdi.

"Ekonomi bize şu an kapasite dahilinde tüm yapılabileceğinin bundan ibaret olduğunu söylüyor" ifadelerini kullanan Lacker, moral bozucu seviyelerdeki büyümenin bir süre daha devam edeceği tahmininde bulundu.

-ABD'de tüketici harcamaları sıçradı

ABD'de tüketici harcamaları, üç yılı aşkın sürenin en hızlı kaybını yaşamasının ardından, Mayıs ayında yüzde 0.3 yükseldi. Bu durum, ekonominin en büyük parçasının bu çeyrekte büyümeyi destekleyeceğini işaret ediyor.

Ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini kapsayan hanehalkı harcamaları, Nisan ayında yüzde 0.3 ile Eylül 2009'dan bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından, Mayıs ayında yüzde 0.3 arttı. Kişisel gelirler ise aynı dönemde yüzde 0.5 ile beklenenden hızlı bir artış gösterdi.

-ABD'de işsizlik başvuruları düştü

ABD'de geçtiğimiz hafta beklenenden daha az işsizlik başvurusu gerçekleşirken, işverenlerin iyileşen ekonomik görünümle beraber işten çıkarmaları yavaşlattığı sinyali verdi.

İşsizlik başvuruları 22 Haziran'da biten hafta itibariyle 9,000 yükselerek 346,000 oldu. Bir önceki haftanın rakamı ise 355,000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ise 345,000 olarak gerçekleşti.

-ABD'de askıda konut satışları beklentilerin üzerinde

ABD'de askıda konut satışları Mayıs ayında son altı yılın en büyük artışını göstererek, sanayi sektöründe daha büyük gelişmeler olacağına işaret etti.

Askıda konut satışları endeksi yüzde 6.7 yükselerek 112.3 olurken Aralık 2006'dan bu yana en yükseğe ulaştı. Endeksteki bu artış, ekonomistlerin Nisan 2010'dan bu yana en yüksek tahminleri yaptığı Bloomberg anketindeki bütün beklentilerin üzerinde gerçekleşti.  

-ABD hisseleri "veriler" sonrasında yükseldi

ABD hisseleri, beklenenden iyi gelen ekonomik veriler ve Fed yetkililerinin teşviklere devam etme güvencesi vermelerinin ardından yükselerek Standard & Poor's 500 Endeksi'ni Ocak ayından bu yana en büyük üç günlük yükselişe taşıdı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek New York saati ile 12:59'da 1,614.97 puana ulaştı. Dow Jones endeksi ise 114.49 puan, yani yüzde 0.8 kazançla 15,024.63 puana geldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 11 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri yükselişini üçüncü güne taşıdı

Avrupa hisseleri, ABD tüketici harcamalarındaki artışın etkisiyle yükselişini üçüncü güne taşırken, Stoxx Europe 600 Endeksi son beş haftanın en uzun kazanç periyodunu yaşıyor.

Stoxx 600 Endeksi, gün içerisinde yüzde 0.3'e varan düşüşleri silerek, yüzde 0.7 artışla günü 286.42 puandan kapattı. Endeks buna rağmen Haziran ayında yüzde 4.8 kayıp yaşamış durumda.

-İngiltere'de harcanabilir gelirde sert düşüş

İngiltere'de harcanabilir gelir yılın birinci çeyreğinde son 25 yılın en sert düşüşünü yaşarken, İngiltere ekonomisi mali krizin ardından daha önce beklenenden daha sert bir düşüş yaşadı.

Londra'da bulunan Office for Naitonal Statistics tarafından açıklanan verilere göre harcanabilir hanehalkı geliri bir önceki 3 aylık periyoda göre yüzde 1.7 düştü. Düşüşün kısmen maaşlarda yaşanan gerilemeden kaynaklandığı da düşünülüyor. Öte yandan raporda İngiltere ekonomisinin yine aynı çeyrekte yüzde 0.3 büyüyerek daha önceki tahminlere paralel gerçekleştiği belirtildi. Bunun yanında İngiltere ekonomisinde yeniden değerlendirilen veriler 2012 yılında çift dipli resesyonun yaşanmadığını gösterdi.

-ABD tahvilleri "zayıf büyüme" beklentisiyle yükseliyor

ABD hazine tahvilleri Fed Richmond Başkanı Jeffrey Lacker tarafından merkez bankasının bilançosunu düşürmekten şimdilik "uzak" olduğunu açıklamasının ardından yükselişini 2. güne taşıdı.

10 yıllık tahvil faizleri 2 baz puan düşerek New York saatiyle 06:52'de yüzde 2.51 oldu. Mayıs 2023 vadeli yüzde 1.75'lik tahvilin fiyatı 6/32 yükselerek 93 11/32 oldu. Faiz dün 7 baz puan birden düşerek 13 Haziran'dan bu yana en sert düşüşü yaşadı.