Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası yetkilileri ABD'nin ağır kanlı büyümesini tehdit eden uzun vadeli borçlanma maliyetlerindeki artışı kontrol altına alma kampanyalarını bir kademe üste taşıdı ve Başkan Ben S. Bernanke'nin finansal piyasalarda çalkantılara neden olan ifadelerini yumuşatma arayışına girdi.

Varlık alımlarını azaltmaya dair hiçbir kararın teşviklerden çıkış anlamına gelmeyeceğini ve Fed'in gösterge faizini artırmak için henüz uzun bir yol olduğunu söyleyen New York Fed Başkanı William C. Dudley, ekonomik performans Fed'in tahminlerinin altında kalırsa tahvil alımlarının uzayabileceğini söyledi.

Fed'in teşvikleri azaltacağı endişeleri ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisini bu hafta Mayıs'taki yüzde 1.63'lerden yüzde 2.61'lere tırmandırdı. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Dudşley, Fed Yöneticisi Jerome Powell ve Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, faizlerdeki artışın önceki tahminlerden erken geleceği beklentilerini düşürmeye çalıştı.

Dudley, "Böyle bir beklenti, hem FOMC açıklamaları, hem de FOMC'un çoğu üyesinin beklentileriyle ters düşecektir" açıklamasında bulundu.