Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da sanayi üretiminin 2011'den bu yana en büyük artışını kaydetmesi, perakende satışların tırmanması ve tüketici fiyatlarının 6 aylık düşüşünü sonlandırmasıyla Japon ekonomisi Mayıs'ta güçlenerek, başbakan Shinzo Abe'nin deflasyon salgınını sonlandırma uğraşını destekledi.

Tokyo'daki istatistik bürosunun verilerine göre ülkede taze gıda hariç tüketici fiyatları Mayıs'ta değişiklik göstermezken, yendeki zayıflama kamu hizmeti maliyetlerinde 5 ayın en büyük sıçramaya neden oldu. Sanayi üretimi Nisan'da yüzde 2 yükselerek Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 0.2 artış beklentisinin üzerine işaret etti. Perakende satışlar ise yüzde 1.5 arttı.

Parlamentonun üst kanadında önümüzdeki ay yapılacak seçimleri kazanmak için siyasi pozisyonunu güçlendirmeye çalışan Abe için veriler, reflasyon stratejisinin işe yaradığını göstererek destek oldu. Rakamlar aynı zamanda hisselerdeki sert satışların ardından Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın üzerindeki daha fazla teşvik ekleme baskısını da azaltabilir.

Hükümet ve BOJ'un reflasyonist politikalarının işe yaradığını söyleyen Japan Macro Advisors'ın başekonomisti Takuji Okubo, diğer tarafta Japonya'nın 20 yıldır devam eden deflasyondan toparlanmasının birkaç yıllık güçlü ekonomik performans gerektirdiğini belirtti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5 kazançla geçtiğimiz ayki kayıplarını yüzde 6.1'e indirdi. Japon hisseler Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı endişesi ve Abe'nin yapısal reformlarını uygulamak için parlamento seçimlerini beklediği düşüncesiyle 22 Mayıs'ta kaydettiği 4 yılın zirvesinden geri adım attı. Yen dolar karşısında büyük değişiklik kaydetmedi.