Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Avrupa hisse senetleri değer kaybederek yaklaşık iki ayın en büyük çaplı haftalık kazancını daralttı ve ABD endeks vadeli kontratları kazançlarını geri verdi. Emtia fiyatları, ABD'de açıklanacak olan Tüketici Güveni ve iş dünyası aktivitesi verileri öncesi, değer kazanırken, yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek, New York saati ile 07:24'te, 285.43 puana geriledi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları  yüzde 0.2 yükseldi. BlackBerry, kar rakamını açıklamasının ardından hızlı düştü. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi iki baz puan düşüşle yüzde 2.45'e indi. Yen dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybederek 98.99 seviyesine geldi. Vietnam para birimi dong dolar karşısında, merkez bankasının para birimini devalue etmesinin ardından yüzde 0.9 geriledi. Petrol yüzde 0.2 değer kazandı, bakır yüzde 0.5 yükseldi ve altın yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi.

Bloomberg'in anketlerine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD'de bugün açıklanacak olan tüketici güveni verisinin Haziran ayında, ilk açıklanan rakama göre daha iyi çıkması ve iş dünyası barometresinin daha yavaş bir hızda yükselmesi bekleniyor. Fed politika yapıcılarının yatırımcıları teşviklere devam edeceklerine ikna etme çabaları dahilinde, bugün de bazı Fed yetkilileri konuşma yapacak. Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin geçen ay yaptığı açıklamada, ekonomideki iyileşmenin sürmesi durumunda, teşviklerin bu yıl daraltılabileceğini ve gelecek yıl sona erdirilebileceğini söylemesinin ardından, yaklaşık 4.2 trilyon dolar eridi.

Dublin'de European Securities Network LLP yatırım strateji koordinatörü Bernard McAlinden, "Hisse senetlerinde boğa hareketinin sonunda değiliz," dedi ve "Sıkılaştırma döneminin başlangıcında, önemli bir türbülans olması normal. Ancak yatırımcılar, yalnızca faizlerin normalleşmediğini, aynı zamanda büyümenin de normalleşmekte olduğunu fark ettiklerinde, hisse senetleri yeniden yükselmeye başlar" değerlendirmesinde bulundu.

(14:40'ta güncellendi)