Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da sanayi üretiminin beklentininm üzerinde gelmesi ve tüketici fiyatlarının 6 aylık düşüşü sonlandırmasıyla Tokyo Borsası yükseldi; Topix Endeksi 1972'den bu yana en büyük 3 günlük rallisini kaydetti. Hisselerdeki yükselişte ABD'den gelen verilerin yatırımcıları sevindirmesi ve yendeki zayıflama da etkili oldu.

Japon otomobil üreticilerinin ABD'deki üretimlerinin geçtiğimiz yıl yüzde 36'ya çıktığını gösteren rakamların ardından Toyota Motor Corp. yüzde 2.2 yükseldi. Kök hücre araştırma şirketi ReproCell Inc. 2 gün işlem görmemesişnin ardından ilk halka arzındakinin 5 kat üzerinde işlem gördü. Sharp Corp., China Electronics Corp. ile ortaklık iştirağinde anlaşmalarının ardından yüzde 8.4 primlendi.

Topix Endeksi yüzde 3.4 kazançla 1,136.99 puana çıktı. Endeks bu ay yüzde 0.2; bu çeyrekte ise yüzde 9.8 yükseldi. Nikkei 2 25 Endeksi de yüzde 3.4 artışla 13,658.58 puana ulaştı.

ABD ve Çin'in para politikalarına ilişkin endişelerin azalmasıyla Japon hisselerinin de küresel hisselerle birlikte yükseldiğini belirten Daiwa SB Investments Ltd.'ın başstratejisti Soichiro Monji, buna ek olarak sanayi  üretimi verisinin de iyi geldiğini ve bu sıralar alım konusunda tereddüt yaşayanların piyasaya geri döndüğünü söyledi.

Topix Endeksi deflasyonun aşılacağı ve sürdürülebilir büyüme kaydedileceği iyimserliğiyle son 3 çeyrekte yaklaşık yüzde 47 yükselerek son 40 yılın en büyük kazancına işaret etti. Endeks ortalama tahmini kazançlarının 13.9 katından fiyatlanarak 14.6 katından işlem gören Standard&Poor's 500 Endeksi'nin gerisinde, 12.7 katından fiyatlanan Stoxx Europe 600 Endeksi'nin ise ilerisinde seyrediyor.