Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da perakende satışlar Mayıs ayında beklenenden daha fazla bir yükseliş göstererek Avrupa'nın en büyük ekonomisinde toparlanmanın hızlandığı sinyalini verdi.

Enflasyona ve mevsimsel dalgalanmalara uyarlanmış satışlar Nisan ayından Mayıs ayına yüzde 0.8 yükselirken Nisan ayı rakamı yüzde 0.1 olarak revize edildi. Bloomberg anketine katılan 23 ekonomist ise Mayıs ayında perakende satışların yüzde 0.4 yükseldiği tahmininde bulunmuştu. Satışlar bir önceki yıla oranla yüzde 0.4 artış kaydetti.

Yine bu ay açıklanan diğer verilerde Almanya'da işsizliğin beklenmedik bir şekilde düştüğü görülürken, Ifo enstitüsünden yapılan açıklamada ülkede iş güveninin üst üste 2. ay yükseldiği ve yatırımcı güveninin tırmanış kaydettiği görüldü. Bugün açıklanacak bir başka veride ise tüketici fiyatlarının büyük ihtimalle yükselişini 2. aya çıkarmış olması bekleniyor.

Frankfurt'ta bulunan Helaba ekonomisti Stefan Muetze, "Alman ekonomisinden çok pozitif veriler geliyor şu anda. Perakende satışları çok volatil ve bu yüzden bazı çıkışlar ve inişler görüyoruz. Fakat genelde bir iyileşme var" ifadelerini kullandı.