Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ortadoğu içerisinde cumartesi işlem gören ve perşembe kapalı tek piyasa olan Suudi Arap Tadawul endeksinin işlem günlerinin değişeceği açıklandı ve 29 Haziran tarihinden itibaren Suudi Arabistan piyasasının da cuma ve cumartesi günleri işlem görmeyeceği belirtildi. Bu gelişmeyle beraber Suudi Arabistan piyasasının yabancı yatırımcılara açılmasına bir adim daha yaklaşıldığına dair söylentiler yükseldi. Son haftalarda yaşanan geri çekilmelerle değerlemelerin çekici hale geldiği ancak orta vadede piyasanın işlem hacimlerinden destek bulmakta zorlanmasından endişe edildiği dile getiriliyor. Bu endişelerle beraber bu hafta Suudi Arabistan piyasası dalgalı bir seyir izledi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dhabi ve Dubai piyasaları bu hafta paralel dalgalı bir hareket içerisindeydiler. Hem Çin hem de ABD cephelerinden gelen olumsuz verilerle beraber, gelişmekte olan ülke piyasalarının çoğunluğunda olduğu gibi, Birleşik Arap Emirlikleri Borsaları da haftaya sert düşüşlerle başladı. Bölgede artan sıcaklıklarla beraber her yıl yaz aylarında olduğu gibi piyasalarda temponun yavaşladığı ve yaz sonuna kadar sakin bir seyir beklendiği sıkça dile getiriliyor. Haftanın öne çıkan haberlerinden biri de Birleşik Arap Emirlikleri bankalarının likit varlığının son 3 yılın zirvesine yükseldiğinin açıklanmasıydı. Fonlama konusunda bono piyasasından destek alan şirket sayısının arttığı ve artan likiditenin ayni zamanda kademeli olarak sektörde yaşanan düzelmenin de bir göstergesi olduğu vurgulandı.  

Abu Dhabi ve Dubai arasındaki varlık konsolidasyonuna ilişkin bu hafta içerisinde yeni bir satın alma haberi açıklandı. Dubai First isimli finansal kurumun Abu Dhabi’li First Gulf Bank’a satılması konusunda anlaşıldığı belirtildi. Satış değerinin 601 milyon dirhem ($163milyon) olmasına karar verildiği dile getirildi.
Birleşik Arap Emirliklerinde uzun suredir beklenen Aldar Properties ve Sorouh Real Estate şirketlerinin birleşmesi sonrası halka açık hisselerinde yeniden yapılandırılmasına başlandı. Sorouh hisseleri perşembe günü son işlem gününü tamamlarken, 30 Haziran itibariyle birleşmeyle oluşan yeni şirketin hisselerinin işlem görmeye başlayacağı açıklandı. Bu birleşme ile oluşan kurum $13milyarlik varlık büyüklüğü ile BAE’nin en büyük ikinci gayrimenkul şirketi haline gelecek.

Katar piyasasının tatil olduğu salı günü, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani beklenen açıklamayı yaptı ve bütün yetkilerini oğlu Tamim bin Hamad Al Thani`ye devrettiğini açıkladı. Bölgede bir Emir’in hayattayken ve ülke içerisinde herhangi bir karışıklık bulunmazken yetkilerin devrediliyor olması alışılmış bir durum olmadığından, Salı günü yapılan açıklamalar oldukça dikkat çekti. 18 yıldır Katar'ın Emiri olan babasından aldığı yetkilerle bu hafta içerisinde yeni bir kabine oluşturan Tamim Al Thani, Qatar National Bank’ın CEO’sunu yeni maliye bakanı olarak atadı. Yeni Emir yaptığı ilk konuşmasında Suriye’deki gerginliklere değinmezken, daha çok içişlerine yoğunlaşan açıklamalar yaptı. Salı günü yapılan açıklamalar öncesi haftanın ilk iki işlem gününü düşüşlerle kapatan Katar piyasası, açıklamalar sonrası iki işlem gününde yükselişlere sahne oldu. Analistler ekonomik ve politik anlamda çok dramatik değişiklikler beklemiyor olsa da, piyasanın bu gelişmeleri oldukça olumlu karşıladığı net olarak görülüyor.  

Her ne kadar yılın başından bu yana yükselişine bakıldığında Kuveyt piyasası Ortadoğu'da en çok değer kazanan piyasalardan biri olsa da, son haftalarda genelde düşüşte olduğu görülüyor. Özellikle haftanın ikinci işlem gününde değişen son secim yasasıyla yapılacak seçimlerin tarihindeki belirsizliğin etkisiyle piyasada sert bir düşüş yaşandı. Haftanın son işlem gününde parlamento seçimlerinin 27 Temmuz tarihine kaydırıldığı açıklandı. Hükümetin büyük altyapı projelerini onaylayacağına yönelik beklentilerle uzun vadeli yatırımcılar alım yapmaya devam etse de, bireysel yatırımcıların kar satışlarıyla gelen baskı devam ediyor.

Moody’s Perşembe günü Ürdün'ün devlet tahvili notunu B1 seviyesine düşürdüğünü açıkladı. Görünümünü ise negatiften durağana çıkardığını belirtti.

Israil Merkez Bankası pazartesi günkü toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Beklentilerle paralel olarak zaten rekor düşük seviyede bulunan gösterge faiz oranında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Gösterge faiz oranı en son indirimle yüzde 1.25 seviyesine düşürülmüştü.

Mısır'da suların bu haftada durulmadığı görüldü. Hafta başından itibaren artan gerginlikler, yaşanan çatışmalar ve ölüm haberleri sebebiyle piyasadaki özellikle moralsiz yabancı yatırımcılar pozisyonlarını daraltmaya çalıştılar. Hafta ortasından itibaren açıklanan şirket haberlerine bağlı olarak yerli yatırımcıların büyük ölçekli firmalara yönelik alımları baskın hale geldi. Böylece EGX30 endeksi politik istikrarsızlıklara rağmen son 3 işlem gününü yükselişle kapattı. Bölgeden gelen son haberlerde cumhurbaşkanı Muris taraftarları ile karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalarda en az 1 kişinin öldüğü, 434 kişinin de yaralandığı bildirildi.

 

Senem Dündar (sdundar@bloomberg.net)

Bloomberg HT Dubai Temsilcisi